Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ είναι χειρότερο από ό,τι περιμέναμε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ είναι χειρότερο από ό,τι περιμέναμε

Για αντιφατική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης με αφορμή όσο προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την ΔΕΗ. Σε συνέντευξη Τύπου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση και το εργασιακό καθεστώς σημειώνοντας ότι όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, «καταργείται η συλλογική σύμβαση και αντικαθίσταται με ατομικές συμβάσεις, κάτι που προσιδιάζει σε νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία πάει κόντρα σε αυτά που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός υπέρ των συλλογικών συμβάσεων». Ο κ. Αδαμίδης, σημείωσε ότι αν όντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τέτοιες πολιτικές τότες θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αποπέμψει τον κ. Χατζηδάκη καθώς οι χειρισμοί αυτοί είναι κόντρα σε όσα έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Το σωματείο των εργαζομένων έχει αντιταχθεί σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις, την εθελούσια έξοδο ενώ σε μια γενικότερη θεώρηση διαφωνεί και με το χρονικό ορίζοντα της απολιγνιτοποίησης και τον τρόπο που επιχειρείται η ενεργειακή μετάβαση.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημείωσε ότι με τον τρόπο που θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις δεν θωρακίζονται πλήρως οι νεοπροσλαμβανόμενοι και ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων». Παράλληλα, τόνισε ότι η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012 ενώ για την εθελούσια επεσήμανε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το τρέξει η διοίκηση της ΔΕΗ». Αναφορικά με το μοντέλο του ΟΤΕ όσον αφορά στην αποχώρηση των εργαζομένων που συζητά να υιοθετήσει το ΥΠΕΝ, ο κ. Αδαμίδης αναλύοντας το θέμα ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρο να γίνονται τοποθετήσεις για το θέμα.

«Το 2012-2014 που έγινε η εθελούσια στον ΟΤΕ ήταν άλλες οι προϋποθέσεις που κάποιος έβγαινε σε σύνταξη. Σήμερα με τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί (νόμος Κατρούγκαλου κλπ), το όριο ηλικίας είναι 62 ετών και απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας. Αυτά δεν ίσχυαν τότε που έγινε η εθελούσια στον ΟΤΕ. Τότε οι εργαζόμενοι έλαβαν εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για πέντε έτη. Θα μπορέσει να καλυφθεί ένα ποσόν της τάξεως των 130.000 ευρώ μόνο για εισφορές όταν μιλάμε για 2.000-2.3000 εργαζόμενους στην ΔΕΗ; Και αν είναι να πληρωθούν με τέτοια ποσά οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν τότε γιατί να μην τους κρατήσουν για πέντε χρόνια και να εργάζονται προσφέροντας στην επιχείρηση;», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.

«Αλλού δέχθηκαν επιδοτήσεις, στους λιγνίτες, όχι»

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρθηκε και στο σχέδιο πλήρους απολιγντιτοποίησης μέχρι το 2028 σημειώνοντας ότι, σε άλλα κράτη ο χρονικός ορίζοντας για την μετάβαση τοποθετείται στο 2050 ενώ η Ελλάδα με σχέδια τα οποία δεν έχουν τύχη πλήρους επεξεργασίας θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καταργώντας τη χρήση λιγνίτη και «εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο οικολόγους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Αντί της «βίαιης» όπως τη χαρακτήρισε απολιγνιτοποίησης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιδότηση που είχε εφαρμοστεί και το 2006 όταν ίσχυσαν για τις ΑΠΕ οι εγγυημένες τιμές. Ούτε εκείνες οι εγκαταστάσεις ήταν συμφέρουσες. Γιατί κατηγορούν την ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική; Αλλού δέχονται επιδοτήσεις. Γιατί να μην γίνει και με την ΔΕΗ; Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πλήρη γνώση για το τι σημαίνει αυτό το σχέδιο της απολιγνιτοποίηση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν πολύ μικρό ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Κατά τη διαδικασία της μετάβασης πρέπει να βασιστούμε στο σταθερό καύσιμο, στο λιγνίτη ».

Παρέμβαση για τη ΛΑΡΚΟ

Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως είναι η Χαλυβουργική, η ΛΑΡΚΟ κλπ, χρωστούν περί τα 3 δισ. στη ΔΕΗ. «Αυτά τα χρήματα δεν τα χρωστούν τα νοικοκυριά», επεσήμανε και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. «Η ΔΕΗ γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που της οφείλουν», σημείωσε.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, για τις οποίες δίνοντας μια «πρώτη γεύση» ο κ. Αδαμίδης, ανέφερε ότι «Το νομοσχέδιο είναι χειρότερο από ό,τι περιμέναμε. Καταργείται η συλλογική σύμβαση. Γίνεται αυτό που φοβόμασταν. Θα το αξιολογήσουμε και θα λάβουμε αποφάσεις. Είναι βέβαιο ότι και τώρα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και την προηγούμενη φορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider