Επιχειρήσεις
01-10-2019 | 09:03

3 μεγάλες εταιρείες ένδυσης που έβαλαν λουκέτο

Μοιράσου το
3 μεγάλες εταιρείες ένδυσης που έβαλαν λουκέτο

Το Insider.gr παρουσιάζει τρεις μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που έκλεισαν στη χώρα μας.

Ιστορικές, μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που κάποτε κυριαρχούσαν στην εγχώρια αγορά, σήμερα δεν υπάρχουν.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό πολλές φορές με τους οικονομικούς χειρισμούς ή με άλλους παράγοντες οδήγησαν τις άλλοτε κραταιές εταιρείες σε λουκέτο, αφήνοντας άνεργους εργαζόμενους και σε κάποιες περιπτώσεις χρέη. 

Με αφορμή το αίτημα πτώχευσης που υπέβαλε η αλυσίδα ρούχων Forever 21 στις ΗΠΑ, το Insider.gr παρουσιάζει τρεις μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που έκλεισαν στη χώρα μας.

To 1985 τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου, δημιούργησαν στον Πειραιά το πρώτο τους κατάστημα με είδη ανδρικής ένδυσης. Το 1991, η Glou αριθμούσε συνολικά δέκα καταστήματα, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε και ένα υπερκατάστημα στην οδό Πατησίων. 

Η εταιρεία εκτοξεύτηκε το 1994 με την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Puma. Αναπτύχθηκε ταχύτατα τα χρόνια που ακολούθησαν, εντός και εκτός συνόρων και το 2006 διέθετε πάνω 60 καταστήματα στην Ελλάδα. Παράλληλα επεκτάθηκε και σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία.

Το 2009 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους αδελφούς Γλου και  η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο άρχισε. Οι πωλήσεις της εταιρείας εκείνη τη χρονιά συρρικνώθηκαν όπως και το δίκτυο των καταστημάτων του ομίλου.

Το 2010 έρχεται η χαριστική βολή καθώς η συνεργασία με την Puma λήγει άδοξα και ξεσπάει πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών.  Το «λουκέτο» στο τελευταίο κατάστημα της εταιρείας, στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά, μπαίνει τον Αύγουστο του 2019.

Ήταν μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης, μετεξέλιξη της εταιρείας ενδυμάτων «Βεργόπουλος» που είχε ιδρυθεί το 1936 από τρία αδέρφια, τον Απόστολο, τον Λέανδρο και τον Οδυσσέα Φωκά. Η εταιρεία μετονομάστηκε το 1958 και το 1978 εγκαινίασε το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή, 7.500 τμ.

Το 1990 συνεχίζει να επεκτείνεται, προχωρά σε συμφωνία με την Esprit ενώ αναμορφώνει εσωτερικά και εξωτερικά το νεοκλασικό κτήριο στις οδούς Ερμού και Βουλής, στην Αθήνα και λανσάρει το πολυκατάστημα «Fokas» στο κοινό της πρωτεύουσας. Η εταιρεία έχει πλέον οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα, και ένα πολυκατάστημα «Stock House» στην Αθήνα.

Το 2010, άρχιζουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εμφανίζονται για πρώτη φορά ζημιές και έρχεται η αρχή του τέλους για την εταιρεία η οποία πτωχεύει τελικά τον Μάρτιο του 2014.

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1971 από τους Αθανάσιο και Σπύρο Αργυρό, ενώ το 1999 το 80% εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου.

Σιγά σιγά επεκτάθηκε και τα υποκαταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία αρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Από το 2009  ξεκίνησε η πτωτική πορεία και τα οικονομικά προβλήματα για την εταιρεία. Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2012 ξέσπασε φωτιά (η τέταρτη κατά σειρά) στο κτήριο της εταιρείας στην Ανθούσα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τον Αύγουστο του 2013 η Sprider Stores είχε 44 μαγαζιά στην Ελλάδα, 3 στη Ρουμανία και 1 στη Βουλγαρία, έχοντας ήδη κλείσει από την αρχή της χρονιάς 45 καταστήματα. Οριστικό λουκέτο μπήκε την 1η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.