3 μεγάλες εταιρείες ένδυσης που έβαλαν λουκέτο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
3 μεγάλες εταιρείες ένδυσης που έβαλαν λουκέτο
Το Insider.gr παρουσιάζει τρεις μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που έκλεισαν στη χώρα μας.

Ιστορικές, μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που κάποτε κυριαρχούσαν στην εγχώρια αγορά, σήμερα δεν υπάρχουν.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό πολλές φορές με τους οικονομικούς χειρισμούς ή με άλλους παράγοντες οδήγησαν τις άλλοτε κραταιές εταιρείες σε λουκέτο, αφήνοντας άνεργους εργαζόμενους και σε κάποιες περιπτώσεις χρέη.

Με αφορμή το αίτημα πτώχευσης που υπέβαλε η αλυσίδα ρούχων Forever 21 στις ΗΠΑ, το Insider.gr παρουσιάζει τρεις μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που έκλεισαν στη χώρα μας.

To 1985 τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου, δημιούργησαν στον Πειραιά το πρώτο τους κατάστημα με είδη ανδρικής ένδυσης. Το 1991, η Glou αριθμούσε συνολικά δέκα καταστήματα, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε και ένα υπερκατάστημα στην οδό Πατησίων. 

Η εταιρεία εκτοξεύτηκε το 1994 με την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Puma. Αναπτύχθηκε ταχύτατα τα χρόνια που ακολούθησαν, εντός και εκτός συνόρων και το 2006 διέθετε πάνω 60 καταστήματα στην Ελλάδα. Παράλληλα επεκτάθηκε και σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία.

Το 2009 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους αδελφούς Γλου και  η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο άρχισε. Οι πωλήσεις της εταιρείας εκείνη τη χρονιά συρρικνώθηκαν όπως και το δίκτυο των καταστημάτων του ομίλου.

Το 2010 έρχεται η χαριστική βολή καθώς η συνεργασία με την Puma λήγει άδοξα και ξεσπάει πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών.  Το «λουκέτο» στο τελευταίο κατάστημα της εταιρείας, στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά, μπαίνει τον Αύγουστο του 2019.

Ήταν μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης, μετεξέλιξη της εταιρείας ενδυμάτων «Βεργόπουλος» που είχε ιδρυθεί το 1936 από τρία αδέρφια, τον Απόστολο, τον Λέανδρο και τον Οδυσσέα Φωκά. Η εταιρεία μετονομάστηκε το 1958 και το 1978 εγκαινίασε το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή, 7.500 τμ.

Το 1990 συνεχίζει να επεκτείνεται, προχωρά σε συμφωνία με την Esprit ενώ αναμορφώνει εσωτερικά και εξωτερικά το νεοκλασικό κτήριο στις οδούς Ερμού και Βουλής, στην Αθήνα και λανσάρει το πολυκατάστημα «Fokas» στο κοινό της πρωτεύουσας. Η εταιρεία έχει πλέον οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα, και ένα πολυκατάστημα «Stock House» στην Αθήνα.

Το 2010, άρχιζουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εμφανίζονται για πρώτη φορά ζημιές και έρχεται η αρχή του τέλους για την εταιρεία η οποία πτωχεύει τελικά τον Μάρτιο του 2014.

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1971 από τους Αθανάσιο και Σπύρο Αργυρό, ενώ το 1999 το 80% εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου.

Σιγά σιγά επεκτάθηκε και τα υποκαταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία αρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Από το 2009  ξεκίνησε η πτωτική πορεία και τα οικονομικά προβλήματα για την εταιρεία. Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2012 ξέσπασε φωτιά (η τέταρτη κατά σειρά) στο κτήριο της εταιρείας στην Ανθούσα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τον Αύγουστο του 2013 η Sprider Stores είχε 44 μαγαζιά στην Ελλάδα, 3 στη Ρουμανία και 1 στη Βουλγαρία, έχοντας ήδη κλείσει από την αρχή της χρονιάς 45 καταστήματα. Οριστικό λουκέτο μπήκε την 1η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:09

ΕΣΠΕΝ: Αξιόπιστα μετρητικά δεδομένα και σύγχρονο Δίκτυο ως προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση

13:06

Ανάληψη μετρητών έως 200 ευρώ από τα 2.000 σημεία του δικτύου TRILIA μέσω IRIS

13:03

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει στηρίξει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας παραπάνω από όσα έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια

12:55

«Καπνός» 25 δισ. δολάρια σε 24 ώρες από το net worth του Έλισον μετά την κατρακύλα της Oracle

12:51

Cosmote Fiber Τo Τhe Room: Οπτική ίνα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού

12:48

Kομισιόν για μηχανισμό SAFE: Κατατέθηκαν 691 αμυντικά έργα - Μόνο το 65% αφορούν κοινές προμήθειες

12:44

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση της υπόθεσης για αγορές προμήθειας ζωοτροφών για κατοικίδια

12:43

Μητσοτάκης για αγρότες: Τη Δευτέρα περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία ορισθεί

12:40

Απεργία 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με Μετρό και λεωφορεία

12:40

75 χρόνια Όμιλος Fourlis Γράφοντας την επόμενη πράξη

12:30

Διόδια: Αυξήσεις και στην Αττική Οδό από το 2026 - Αναλυτικά οι τιμές

12:28

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ - Δείτε live

12:25

Σε εξέλιξη η αγόρευση της Εισαγγελέως για την Χρυσή Αυγή: «Γνήσιο τέκνο ναζιστικής ιδεολογίας»

12:09

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

12:00

Αργυρού για Eurogroup: Δίνει σήμα για επενδύσεις στη χώρα μας

11:59

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2026

11:51

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία – Καμπανάκι για τη χαμηλή παραγωγικότητα

11:45

ΔΕΗ: Οικονομική στήριξη και ενίσχυση 17 παιδικών οργανώσεων για 6η συνεχή χρονιά

11:33

ΒΕΘ: Σημαντική στιγμή για τη χώρα η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup

11:22

Νέα της εβδομάδας που πέρασε μέσα από κουίζ!

11:21

Κώτσηρας: Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος η απάντηση στην ακρίβεια

11:16

Prodea: Οι διευκρινίσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την συναλλαγή με την VYP Group

11:09

Ελλάκτωρ: Καθαρό προσωρινό μέρισμα 0,477 ευρώ ανά μετοχή για το 2025

11:07

ΧΑ: Αντίρροπες δυνάμεις λίγο πάνω από τις 2.100 μονάδες

11:01

Trade Estates: Εγκρίθηκε η συγχώνευση θυγατρικών εταιρείων με απορρόφηση

10:59

Ποινή φυλάκισης 15 ετών για τον ιδρυτή της Terraform και την crypto κατάρρευση των 40 δισ. δολ.

10:58

Κικίλιας: Δίνουμε ακόμα 22,16 εκατ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

10:56

30 χρόνια ΑΣΕΠ: Από τον νόμο Πεπονή μέχρι τις ηλεκτρονικές εξετάσεις του σήμερα - 10.851 προσλήψεις μονίμων το 2024

10:54

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με ώθηση από την Wall Street

10:50

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

gazzetta
gazzetta reader insider insider