Μείωση επιτοκίων ανακοίνωσε η Fed στα χνάρια της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση επιτοκίων ανακοίνωσε η Fed στα χνάρια της ΕΚΤ
Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Fed την Τετάρτη.

Δεν διέψευσε τις αγορές η Fed που ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος των 1,75-2%.

Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να διαμορφώνεται με 7-3, η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια με τους Έρικ Ρόζενγκρεν, και Έσθερ Τζορτζ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση της Fed μιας και οι ίδιοι ήταν αντίθετοι και στη μείωση των επιτοκίων στην οποία είχε προχωρήσει η Fed το καλοκαίρι. Ο Τζέιμς Μπούλαρντ έμεινε σταθερός στη γραμμή του για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων στο επίπεδο των 50 μονάδων βάσης.

Παράλληλα η Fed φάνηκε διχασμένη στην τροχιά και στην πορεία που θα ακολουθήσει σχετικά με τα επιτόκια. Δέκα από τους 17 αξιωματούχους της Fed δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει νέα μειώση των επιτοκίων αυτό το έτος, ενώ επτά προβλέπουν σε μια ακόμη μείωση.

Σύμφωνα με τη Fed η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2019, με την ανεργία να βρίσκεται σταθερά στο 3,7% αυξημένη κατά 0,1% από το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1969.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στην συνέχεια πως η μείωση των επιτοκίων είναι μια κίνηση ασφαλείας έναντι των συνεχιζόμενων κινδύνων όπως είναι η αβεβαιότητα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι καταναλωτές των ΗΠΑ όπως και η αγορά εργασίας είναι σε μια ισχυρή θέση, αλλά η «αυξανόμενη αβεβαιότητα» βαραίνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές επεσήμανε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, αλλά τόνισε πως αν χρειαστεί η Fed έχει προετοιμαστεί να παρέμβει λαμβάνοντας πιο δραστικά μέτρα. Με αυτό τον τρόπο ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Να υπενθυμίσουμε πως πριν από μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πρώτη, μια μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%, επαναφέροντας παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου.

«Είμαστε σε μια εποχή δύσκολων αποφάσεων. Το να απομακρυνθούμε από το πρόβλημα είναι μια καλή ιδέα στη θεωρία, αλλά η εφαρμογή αυτής της αρχής είναι μια πρόκληση. Νομίζω ότι είδατε πως είμαστε πρόθυμοι να κινηθούμε με βάση τα δεδομένα, με βάση την εξελισσόμενη εικόνα κινδύνου» τόνισε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Fed.

Σε ερώτηση σχετικά με την αγορά repos o Πάουελ ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν «συνέπειες» για την οικονομία ή τη στάση της νομισματικής πολιτικής. Η Fed μπροστά στην έλλειψη ρευστότητας αποφάσισε να συρρικνώσει τον όγκο χρεογράφων που έχει στην κατοχή της. Τόσο την Τρίτη όσο και σήμερα Τετάρτη η διοίκηση της Fed παρενέβει για πρώτη φορά από το 2008 στην αγορά των repos, με ενέσεις ρευστότητας ύψους 53 δισ. δολαρίων (την Τρίτη), και 75 δισ. δολαρίων την (Τετάρτη).

Για την καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων που αποτελεί καθοριστικό δείκτη για το ξέσπασμα μιας κρίσης ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως «η καμπύλη αποδόσεων είναι κάτι που ακολουθούμε προσεκτικά. Δεν πρόκειται να απαξιώσουμε την καμπύλη αποδόσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider