Η Ελληνική Κόκκινη Φυλή «βάζει τα γυαλιά» στα εισαγόμενα κρέατα (pic)

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελληνική Κόκκινη Φυλή «βάζει τα γυαλιά» στα εισαγόμενα κρέατα (pic)
Ποιο είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης για την Ελληνική Κόκκινη Φυλή Βοοειδών;

Πεντάστερα ξενοδοχεία, βραβευμένα εστιατόρια, μαγαζιά delicatessen αλλά και επίδοξοι chef ακόμη και ταλαντούχες νοικοκυρές, όλοι δείχνουν πλέον να έχουν αντιληφθεί ότι το μυστικό για ένα επιτυχημένο γκουρμέ πιάτο ή για ένα νόστιμο γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας βρίσκεται στις πρώτες ύλες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμη και γνωστές αλυσίδες ταχυφαγείων διαφημίζουν premium εκδοχές των προϊόντων τους οι οποίες φυσικά διατίθενται σε υψηλότερες τιμές.

Οι υψηλότερες τιμές όμως δεν δείχνουν να είναι το πρόβλημα καθώς οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε μια ελεύθερη αγορά. Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η δυσκολία που υπάρχει στην διάκριση και κατάταξη των κτηνοτροφικών προϊόντων. Αυτό έχει ως συνέπεια να ζημιώνονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και η ελληνική παραγωγή η οποία εκτός των άλλων έχει να ανταγωνιστεί τα γαλλικά, αμερικάνικα ή άλλης προέλευσης κρέατα τα οποία προωθούν πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού ως υψηλής ποιότητας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι και κάποια από τα εισαγόμενα προϊόντα μπορεί να είναι υψηλής ποιότητας, ούτε αρνείται το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες των παραπάνω κλάδων έχουν δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής . Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα αλλά δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Τα πάντα είναι θέμα marketing και στον τομέα αυτό στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως είναι για παράδειγμα η δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία», του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί και ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης για την Ελληνική Κόκκινη Φυλή Βοοειδών, ο οποίος αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προώθησης της του κρέατος το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από ζώα κρεατοπαραγωγής (η διάκριση σχετίζεται με την ανατομία και διαφοροποιεί τα εν λόγω ζώα από εκείνα της γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης όπως είναι οι αγελάδες).

kokkinifili2

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης της Νέας Μεσήμβριας επιδιώκουν να ελέγξουν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος αλλά και να προωθήσουν και να ενημερώσουν τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και το καταναλωτικό κοινό για την premium αυτή εκδοχή του ελληνικού κρέατος.

Στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι οι οποίοι εκτρέφουν ζώα τα οποία ανήκουν σε μια σπάνια κατηγορία. Η «Ελληνική Κόκκινη Φυλή» είναι μια από τις λιγοστές φυλές στη χώρα μας η οποία παρουσιάζει τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (τα ζώα εκτρέφονται 12 μήνες το χρόνο και λαμβάνουν ως συμπληρωματική τροφή βιολογικές τροφές).

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι μόνο το 7% των εγχώριων αναγκών καλύπτεται από τη ντόπια παραγωγή, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει χώρος για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου. Βασική προτεραιότητα αποτελεί ωστόσο η ενημέρωση των εμπόρων. Αυτή τη στιγμή πωλούν στα 3,70 ευρώ το κρέας γαλακτοπαραγωγής και στα 4-4,20 ευρώ εκείνο που προέρχεται από τα ζώα κρεατοπαραγωγής και λειτουργούν με κάποια δυσπιστία για την εμπορικότητα κρεάτων τα οποία θα πρέπει να πωληθούν σε λίγο υψηλότερη τιμή.

Από την άλλη, αν κρίνει κανείς από τη συχνότητα που ανοίγουν ακριβά εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα με βασική κατεύθυνση τα γκουρμέ πιάτα κρεατικών, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι όπως υπάρχει χώρος για το εισαγόμενο premium κρέας στην ελληνική αγορά, υπάρχει χώρος και για το ελληνικό.

Οφέλη της εκτροφής ελληνικών φυλών

Τα πλεονεκτήματα της εκτροφής αλλά και της διάθεσης των παραγομένων ζωικών προϊόντων από ελληνικές φυλές ζώων, για τον κτηνοτρόφο και για την εθνική οικονομία εν γένει είναι αρκετά.

kokkinifili3

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η αξιοποίηση βοσκοτόπων, ανώτερης ποιότητας ζωοτροφών, αλλά και κάθε είδους γεωργικών και βιομηχανικών υποπροϊόντων, τα οποία μετατρέπει σε προϊόντα υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας , που αλλιώς θα ήταν ανεκμετάλλευτα, η συμβολή στην αποτροπή εγκατάλειψης και ερήμωσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, εξασφαλίζοντας απασχόληση στους κατοίκους τους και ταυτόχρονα η παροχή απασχόλησης στους τομείς της μεταποίησης, εμπορίας και μεταφορών.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Κόκκινη Φυλή εδώ.

Επικοινωνία με τον φορέα: Email: [email protected].

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider