Πότε και για ποιους ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Το χρονοδιάγραμμα στο τραπέζι του Μαξίμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε και για ποιους ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Το χρονοδιάγραμμα στο τραπέζι του Μαξίμου

Ένα βήμα πριν κλειδώσει, βρίσκεται η λίστα για τη χρονοσειρά των εμβολιασμών στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr. H σχετική συζήτηση έχει απασχολήσει πολλάκις αυτή την εβδομάδα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ισχυρότερο σενάριο επί τάπητος, οι εμβολιασμοί που θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά θα περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, αλλά και τους γιατρούς των ιδιωτικών νοσοκομείων. Από εκεί και μετά, θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και τρόφιμοι σε γηροκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, αλλά και σε μονάδες χρόνιας φροντίδας.

Ως προς τον γενικό πληθυσμό, φαίνεται πως «κλειδώνει» το αγγλικό μοντέλο, με εμβολιασμούς ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Έτσι, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, προτεραιότητα αναμένεται να έχουν οι άνω των 70 ετών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, ενώ άμεσης προτεραιότητας, τις πρώτες εβδομάδες, θα είναι και ο εμβολιασμός ατόμων με ορισμένα μείζονα υποκείμενα νοσήματα, όπως όσοι κάνουν αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται να δοθεί περί τα Χριστούγεννα ή και λίγο νωρίτερα, ενώ θα ακολουθήσει η τυπική έγκριση από την Κομισιόν και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα εθνικά σχέδια, τα οποία έχουν υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα, όπως έχει πει ο Βασίλης Κικίλιας, από τη στιγμή που θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις εμβολίων, θα ξεκινήσει η διαδικασία των εμβολιασμών εντός ελαχίστων ημερών, με ανώτερη κυβερνητική πηγή να αναγνωρίζει την ομαλή ροή της διαδικασίας, αλλά και τον όσο πιο ευρείας κλίμακας εμβολιασμό, ως ίσως «το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης».

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προ ημερών, υπογράμμισε ότι, από ένα σημείο και μετά και εφόσον το κράτος έχει εφοδιαστεί με αρκετές δόσεις εμβολίων, θα μπορούν να εμβολιάζονται άνω των 2 εκ. Ατόμων των μήνα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό υπογραμμίσει ότι, με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες προαγοράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν περίπου 25 εκ. Δόσεις εμβολίου (διπλές δόσεις), κάτι που σημαίνει ότι υπερκαλύπτεται ο γενικός πληθυσμός.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν και καμπάνια για τον εμβολιασμό, η οποία αναμένεται να τρέξει εντός του Δεκεμβρίου. Στις συσκέψεις συμμετέχουν, αυτό το διάστημα, ο επικεφαλής των ψηφιακών μέσων του Μεγάρου Μαξίμου, Έρικ Πάρκς, η συνεργάτης του υφυπουργού Επικρατείας Ακή Σκέρτσου, Μαρία Χούκλη, και ο συνεργάτης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, Θάνος Τριαντάφυλλου.

Όλο το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στη χώρα που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όπως προαναφέρθηκε, θα τεθεί σήμερα επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider