Πιερρακάκης: 5G στην αρχή του 2021 - Τέλος οι επισκέψεις στο γκισέ με το gov.gr

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: 5G στην αρχή του 2021 - Τέλος οι επισκέψεις στο γκισέ με το gov.gr
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει στον Γιώργο Ευγενίδη ότι με τις υπηρεσίες που προσφέρει το gov.gr, θα σταματήσει η ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας.

Δίκτυο 5G στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας στην αρχή του 2021, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Reader.gr ενώ αποκρούει και τις θεωρίες συνωμοσίας, τόσο για το 5G όσο και για το τσιπ στις νέες ταυτότητες.

Ξεκαθαρίζει ότι αυτές θα είναι ασφαλείς και στο πρότυπο της Εσθονίας, ενώ η δρομολόγησή τους θα συμπέσει και με τον Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα συγκεντρώνει όλους τους αριθμούς που μας συνοδεύουν στη ζωή μας (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ κ.ο.κ.).

Αναφέρει δε ότι με τις υπηρεσίες που προσφέρει το gov.gr, θα σταματήσει η ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας: «Ο στόχος είναι να μην υπάρχει η ανάγκη της επίσκεψης σε ένα γκισέ. Γιατί είναι χαμένος χρόνος και ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για αρκετούς συμπολίτες μας, για τον εργαζόμενο, τον γονιό, τα ΑΜΕΑ, τον απόδημο…»

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Γιώργο Ευγενίδη:

Θέλω να ξεκινήσω λίγο αντίστροφα. Όταν αναλαμβάνατε υπουργός το 2019 και σας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Κυριάκο, πρέπει να ψηφιοποιήσουμε ορισμένες διαδικασίες στη χώρα», έναν χρόνο και κάτι μετά, περιμένατε ότι θα ήμασταν εδώ;

Εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις μια πανδημία ή μια σειρά από κρίσεις που προέκυψαν στην πορεία. Αλλά, οφείλω να σας πω, ότι η συντριπτική πλειονότητα των πραγμάτων που έγιναν, ήταν προγραμματισμένη. Αν εξαιρέσει κανείς το 13033, το οποίο αφορούσε στην πανδημία, το gov.gr ήταν κάτι προγραμματισμένο. Αρκεί κανείς να δει τι είπαμε στις προγραμματικές του 2019 και εκεί θα δει λέξεις - κλειδιά του σήμερα: gov.gr, 5G που ψηφίσαμε τον νόμο μέσα σε κλίμα μεγάλης συναίνεσης…

275 ψήφοι, αυτό δεν είναι σύνηθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτό αντανακλά και τη συναίνεση πάνω στο περιεχόμενο. Καταλαβαίνει το πολιτικό σύστημα, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα, για να καλύψουμε το χάσμα που μας χωρίζει από άλλες χώρες που είναι και ψηφιακά πιο προηγμένες.

Άρα το 5G δεν θα μας κάψει το μυαλό.

Θα έλεγα πως αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως δεν ισχύει. (γελάει)

Το λέω γιατί ακούστηκε μέσα στη Βουλή…

Ακούστηκε από συγκεκριμένα πτέρυγα της Βουλής ένα κλίμα φόβου ή υιοθέτησης των θεωριών συνωμοσίας, αλλά δεν νομίζω ότι το ασπάζεται συνολικά η ελληνική κοινωνία. Το πολιτικό σύστημα έδειξε ότι δεν το ασπάζεται. Πριν το τέλος του 2020, όπως είχαμε πει, θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το φάσμα του 5G, το τεύχος του διαγωνισμού είναι ήδη στα χέρια μας, η δημοπρασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Στις αρχές του επόμενου έτους, σε κάποια φάση στο πρώτο τρίμηνο θα έχουμε 5G στη χώρα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της. Άρα, τα περισσότερα από όσα έχουμε πει, στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε πει, είναι εκεί.

Άρα, το Πάσχα του 2021 μπορεί να έχουμε 5G στο κινητό μας;

Βεβαίως. Όχι παντού, καλά καλά 4G δεν έχουμε παντού σήμερα. Αλλά, αν δείτε το τεύχος του διαγωνισμού, λέει 60% πληθυσμιακή κάλυψη σε 3 χρόνια και 94% κάλυψη σε 6 χρόνια. Ειδικά για το 5G θα σας έλεγα ότι έχουμε καινοτομήσει διεθνώς. Μπορεί σε ορισμένα πράγματα να μην είμαστε όχι πρωτοπόροι ψηφιακά- ίσως η πιο ευνοϊκή διατύπωση που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω με βάση το μέγεθος της ελληνικής γραφειοκρατίας-, αλλά ειδικά στο 5G δεν υπάρχει συσχέτιση με ό,τι είχαμε σήμερα, οπότε μπορείς να καινοτομήσεις αυτοτελώς. Κάναμε μια σειρά από καινοτομίες, ένα fund που θα επενδύει στην αγορά του 5G, το «Φαιστός» που θα προκύψει από τα έσοδα της δημοπρασίας, ότι κάποια δίκτυα τα κρατάμε για ερευνητικούς σκοπούς των πανεπιστημίων, άρα σε πολλά πράγματα προσπαθούμε, όχι μόνο να καλύπτουμε εκκρεμότητες, αλλά να βγαίνουμε και μπροστά.

617 υπηρεσίες στο gov.gr, στόχος οι 1.000

Μιας και μου είπατε ότι ορισμένες δράσεις ήταν δρομολογημένες, όπως το gov.gr που είναι μια μεγάλη καινοτομία, υπό την έννοια ότι πιστοποιητικά και απλές πράξεις που κάποιος έπρεπε να πάει στην εφορία ή στο ΚΕΠ, τώρα τα βρίσκει με ένα κλικ, αν δεν συνέβαινε η πανδημία, πότε θα το είχαμε;

Θα το είχαμε έναν-δυο μήνες αργότερα. Επιλέξαμε να το φέρουμε λίγο πιο μπροστά, κάναμε μια ανακατανομή στους ανθρώπινους πόρους μας. Κάποια πράγματα τα πήγαμε πιο πίσω, αλλά τα βασικά πράγματα που ήταν ουσιώδη για τις μέρες του lockdown, τις φέραμε μπροστά.

Αυτή τη στιγμή πόσες υπηρεσίες έχουμε στο gov.gr;

Έχουμε 617, διότι ξεκινήσαμε από 501, προσθέσαμε δύο δικές μας την πρώτη μέρα, την εξουσιοδότηση και το γνήσιο της υπογραφής, με το σκεπτικό να ξεκινήσουμε από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες. Δημοφιλείς με την έννοια ότι είναι συχνές. Ξεκινήσαμε με αυτές, έξι μήνες μετά είμαστε σε αυτόν τον αριθμό και θα δείτε ότι τους επόμενους μήνες θα προστίθενται νέες. Να πω, όμως, ότι έχει αυτοτελή αξία και το πρώτο νούμερο, το 501. Γιατί διαπιστώναμε ότι πολύ συχνά ο κόσμος δεν ήξερε ότι αυτές οι υπηρεσίες υπήρχαν. Κάθε υπουργείο έλεγε και έβγαινε ότι κάνει κάτι, αλλά δεν υπήρχε συγκεντρωμένη η πληροφορία, ώστε και συμβολικά να περνά το μήνυμα της μοναδικής φύσης του κράτους, ότι δεν μιλάνε οι δομές με τον πολίτη, ότι μιλά το κράτος με τον πολίτη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων, να μιλά το ένα υπουργείο με το άλλο. Άρα, το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες που ξανά η πανδημία ενσκύπτει, θα μπουν και περισσότερες υπηρεσίες στo gov.gr;

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε λόγο για 1.000 υπηρεσίες εντός ενός έτους. Εγώ θα σας έλεγα ότι είναι στόχος εφικτός. Η ιδέα, όμως, είναι να απλοποιούμε πράγματα και να τα μειώνουμε. Ο στόχος είναι σε ορισμένες δραστηριότητες να δούμε και τον αριθμό να πέφτει. Ευρύτερα, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχει ο στόχος της τετραετίας. Εν τέλει, τα πιο πολλά πράγματα να τα κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Προσθέτουμε νέες υπηρεσίες, όπως το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης. Την Τετάρτη, στο υπουργικό συμβούλιο που συζητήσαμε, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσαν τη συνεργασία μας για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης. Αυτή είναι άλλη υπηρεσία…

Αυτό πλέον θα το κάνεις ηλεκτρονικά.

Βεβαίως, αυτό θα το κάνεις ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα του gov.gr. Μετά θα μπει και η έκδοση του κανονικού διπλώματος οδήγησης. Θα προσθέτουμε συνεχώς τις πιο βασικές υπηρεσίες της ζωής μας εκεί.

Άρα την αίτηση για το δίπλωμα οδήγησης θα την κάνουμε και θα το παίρνουμε μέσα από το gov.gr;

Η ιδέα είναι αυτή, όπως το έχουμε κάνει και με το προσωρινό δίπλωμα. Μόλις περνάς τις εξετάσεις σου, το προσωρινό σου δίπλωμα είναι διαθέσιμο με κάποιους κωδικούς να το πάρεις την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Άρα δεν θα χρειάζεται να τρέχεις στο υπουργείο Υποδομών ή στην οικεία περιφέρεια σου…

Ο στόχος είναι αυτός. Γενικά, ο στόχος είναι να μην υπάρχει η ανάγκη της επίσκεψης σε ένα γκισέ. Γιατί είναι χαμένος χρόνος και ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για αρκετούς συμπολίτες μας, για τον εργαζόμενο, τον γονιό, τα ΑΜΕΑ, τον απόδημο…Δυσάρεστο είναι για όλους, αλλά για ορισμένους συμπολίτες μας είναι και ανέφικτο.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια οι νέες ταυτότητες

Ένας άλλος στόχος είναι η ενιαιοποίηση όλων αυτών των αριθμών που μας συνοδεύουν στη ζωή μας, από το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, σε συνδυασμό με τις νέες ταυτότητες. Αυτό πότε το περιμένουμε;

Αυτό έχει ένα χρονοδιάγραμμα που είχαμε πει ότι θέλουμε να συμπίπτει με αυτό των ταυτοτήτων. Το ψηφίσαμε στη Βουλή, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το ξέρετε καλά, κάθε μεταρρύθμιση συνεπάγεται αρκετές ενέργειες. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, αυτός ο αριθμός θα είναι προσωπικότητα. Θα αποκαλείται «Π.Α.», Προσωπικός Αριθμός. Θα είναι πραγματικότητα και οι νέες ταυτότητες σε λιγότερο από δύο χρόνια. Και αυτές οι ταυτότητες θα έχουν πάνω τους ψηφιακή υπογραφή, θα έχουν έγχρωμη φωτογραφία, θα μοιάζουν περισσότερο με μια πιστωτική κάρτα ή ένα δίπλωμα. Και η ιδέα είναι ότι η ταυτότητα είναι μια υπηρεσία, ένα κλειδί-ασφαλείας. Εμείς ψηφιοποιούμε ένα δωμάτιο, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Φανταστείτε, όμως, ότι κάποιες υπηρεσίες είναι πιο ευαίσθητες. Η μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι πιο ευαίσθητη. Συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή, απαιτούν μεγαλύτερα επίπεδα ταυτοποίησης και ασφάλειας. Άρα, χρειάζεται και μια καλύτερη «κλειδαριά», χρειάζεσαι μια καλύτερη πόρτα ασφαλείας. Γιατί αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS, ίσως με τους κωδικούς των τραπεζών, αλλά η ταυτότητα είναι το λεγόμενο “εσθονικό μοντέλο”. Εμείς πρέπει να φτιάξουμε υπηρεσίες και να εγγυηθούμε στον πολίτη ότι θα είναι ασφαλείς.

Θα είναι ασφαλείς;

Σαφέστατα. Και πολύ ασφαλέστερες από αυτές που έχουμε σήμερα. Οι σημερινές ταυτότητες αντανακλούν την ποιότητα εγγράφου άλλων δεκαετιών. Δεν έχουν καμία σχέση με την ταυτότητα του μέσου Ευρωπαίου.

Μα το βλέπω και όταν ταξιδεύω, σας το λέω ειλικρινά, εγώ ντρέπομαι να ταξιδέψω με την έγχαρτη ταυτότητα που έχω. Προτιμώ να πάω με το διαβατήριο.

Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τέτοιου τύπου ταυτότητες. Και θέλω να πω και κάτι για τις θεωρίες συνωμοσίας…

«Δεχόμαστε τα τσιπ στα τηλέφωνα και όχι στις ταυτότητες;»

Τώρα λένε ότι θα μας τσιπάρετε με τις νέες ταυτότητες.

Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, σε ένα κομμάτι της ζωής μας, μας προβληματίζουν σε ένα άλλο κομμάτι της ζωής μας. Δηλαδή, βιομετρικά, τσιπ, ακούγονται περίεργα όταν μιλάμε για τις ταυτότητες, αλλά αυτή τη στιγμή, για να ανοίξετε το κινητό σας, διαβάζει ή το πρόσωπο σας ή τον αντίχειρα σας. Και, με δεδομένη τη διείσδυση των έξυπνων τηλεφώνων στη χώρα, αυτό είναι κάτι αποδεκτό. Για να μπείτε στο Facebook αποδέχεστε να βάλετε τον αντίχειρα, αλλά για κάποιον λόγο ακούγεται μεταφυσικά περίεργο να πούμε ότι το κράτος πρέπει να φτάσει εκεί που είναι ο ιδιωτικός τομέας σήμερα, για να μπορείς να μην τρέχεις σε 200 γκισέ ή σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Απλά εύλογα τίθενται ορισμένα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, όταν έχουμε να κάνουμε με τη σχέση - κράτους πολίτη, το οποίο απαιτεί και από τη μεριά του κράτους μια άλλη διασφάλιση αυτών.

Εγώ λέω ότι αυτό που διεκδικούμε είναι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουμε σε επίπεδο διαφάνειας, ασφάλειας και διασφάλισης των συμφερόντων του πολίτη. Και οι νέες ταυτότητες θα είναι στην καλύτερη δυνατή εκδοχή των ευρωπαϊκών δεδομένων. Ανέφερα πριν το παράδειγμα της Εσθονίας. Οι Εσθονοί το έκαναν πρώτοι να φτιάξουν κάτι τέτοιο, ένα ψηφιακό κράτος από το μηδέν.

Χρησιμοποίησαν τις ταυτότητες αυτές ως “αντικλείδι” για να μπορείς να πάρεις όλες τις υπηρεσίες ψηφιακά. Μόνο τρία πράγματα δεν κάνεις εκεί ψηφιακά: γάμο, διαζύγιο και αγορά γης. Ενδεχομένως, στην αρχή η έννοια της «ψηφιακής διακυβέρνησης» να ακουγόταν σε κάποιους ως κάτι «μοντέρνο», λίγο που αφορά το αύριο…Αφορά το χθες και το σήμερα, για να μπορέσεις να φτάσεις το κράτος εκεί που είναι όλα τα άλλα κράτη.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτονόητες, όχι απλές

Απλά εγώ έχω τον προβληματισμό, αφού ήταν ορισμένα πράγματα τόσο απλό να γίνουν ή τουλάχιστον φαίνονται απλά, γιατί δεν τα κάναμε τόσα χρόνια;

Απλά δεν ήταν. Ήταν αυτονόητα. Το αυτονόητο δεν είναι πάντα απλό. Είναι απλά στη σύλληψη. Είναι σαν μια μαγειρική συνταγή, πολύ ωραίο στην κατανάλωση, αλλά όχι απλό στη δημιουργία. Η Εσθονία το έχτισε από το μηδέν. Το χειρουργείο για τα κράτη που έχουν δομημένο, μεγάλο κρατικό μηχανισμό, να πάνε να τον κάνουν ψηφιακό σε μεταγενέστερο χρόνο, είναι πιο δύσκολο από το να τον κατασκευάσεις εξ αρχής. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μια δεδομένη αποτύπωση του κράτους της και θα πρέπει εκεί να πάει να αλλάξει τα κυκλώματα, θα λέγαμε ως μηχανικοί. Σε μεγάλο βαθμό αλλάζουν. Αυτό το υπουργείο δεν είναι το ίδιο με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης…Ξέρω πόσο περίεργα αυτά ακούγονται σε κάποιον που δεν μπορεί να πάρει τη σύνταξη του στον χρόνο που πρέπει. Πρέπει να γίνουν και τα δύο: και από τη μια να λύσεις τις εκκρεμότητες αυτές, από την άλλη να μην χάσεις το αύριο.

Κάποτε λέγαμε ότι θα γίνουμε Δανία του Νότου. Εντάξει, δεν γίναμε ακριβώς Δανία του Νότου. Υπάρχει περίπτωση, όμως, η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια, σε επίπεδο υπηρεσιών και διαδικασιών, να θυμίζει κράτη της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης;

Στο πνεύμα του πώς το λέτε είναι ναι, αλλά όχι στο γράμμα. Εγώ θέλω να το διατυπώσω ως εξής. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μοντέλο η ίδια. Αυτοί το έκαναν αλλιώς. Εμείς πρέπει να γίνουμε ένα μοντέλο μιας χώρας, όπου πολλά πράγματα ήταν στραβά δομημένα και, εν αντιθέσει με τους Βόρειους που το έχτισαν από την αρχή σωστά, να πάμε και από έσχατοι να καταστούμε πρώτοι. Να πούμε ότι είμαστε το παράδειγμα μιας χώρας που είχε τεράστιες εκκρεμότητες, τεράστια βάρη και αυτά μέσα σε λίγα χρόνια είχαμε το σχέδιο, την ομάδα και τη βούληση στο ανώτατο επίπεδο του πρωθυπουργού να τα διορθώσουμε. Ήδη αυτό έχει αρχίσει και περνάει. Για παράδειγμα, το 13033, μια ιδέα απλή στη σύλληψη, που υλοποιήθηκε σε λιγότερες από 24 ώρες, το ανέφερε και ο Ο.Ο.Σ.Α ως διεθνές παράδειγμα καλής πρακτικής και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βεστάγκερ. Άρα, βούληση θέλει, καλή ομάδα θέλει, σχέδιο θέλει και τα πράγματα θα δούμε πολύ γρήγορα να μετατοπίζονται.

Τελευταία ερώτηση: επειδή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό όλα αυτά ακούγονται λίγο ξένα κι εγώ οφείλω να κλείσω με μια αντισυμβατική ερώτηση, το σκέφτεστε να κατέβετε για βουλευτής;

Αυτά είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού, του κόμματος, αλλά εγώ οφείλω να πω ότι είμαι απολύτως αφοσιωμένος στη δουλειά που μου έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό στο πνεύμα και όλων των προηγούμενων ερωτήσεων. Είναι μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα και πρέπει να λυθεί. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία.

Πηγή: Reader.gr συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider