Για το νόμο περί αναδοχής και υιοθεσίας που φέρνει το υπουργείο Εργασίας, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Σύμφωνα με την ίδια «ο νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες και μειώνει δραστικά το χρόνο αναμονής, που έφτανε ως τα έξι χρόνια, λειτουργώντας αποθαρρυντικά για πολλά ζευγάρια, που τελικά κατέφευγαν σε παράνομες μεθόδους. Με το νέο νόμο, θα απαιτούνται 8 ως 12 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Παράλληλα, η Θεανώ Φωτίου, σημείωσε πως ισχυροποιείται επιστημονικά και θεσμικά όλη η διαδικασία, προς το συμφέρον του παιδιού, ενώ διευκρίνισε πως οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις προέκυπταν από την ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών που αναλάμβαναν τις δυο απαιτούμενες κοινωνικές έρευνες για την αναδοχή ή την υιοθεσία.

«Όσο περνούν οι μέρες και ενημερώνεται η κοινή γνώμη για το τι ακριβώς κάνει αυτό το νομοσχέδιο, η παραπληροφόρηση θα υποχωρεί» είπε η κ. Φωτίου. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η πρώτη έρευνα είναι για την καταλληλότητα του ζεύγους για αναδοχή ή υιοθεσία. Στο νέο νόμο προβλέπεται προθεσμία τριών μηνών. Η δεύτερη έρευνα αφορά το αν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει».

Κατά την ίδια, «οι χρόνοι που ορίζονται είναι αρκετοί, εφόσον υπάρχει κοινωνικός λειτουργός διαθέσιμος». «Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα, ήταν πολύ ελλιπής η στελέχωση των υπηρεσιών, των ιδρυμάτων, των υπηρεσιών των Περιφερειών, συνολικά περίπου 80 ΝΠΔΔ και υπηρεσιών. Μέχρι να υπάρξει κοινωνικός λειτουργός, περίμενες. Τώρα, διευρύναμε το σώμα των κοινωνικών λειτουργών και από άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως από τους δήμους, αλλά και από έναν καινοτόμο θεσμό που ψήφισε πέρυσι η Βουλή, το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), καταστώντας τον ΝΠΔΔ, ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και ανώτατη αρχή πειθαρχικών ελέγχων. Ο ΣΚΛΕ θα δημιουργήσει σώμα πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών στα 13 περιφερειακά τμήματά του, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τις κοινωνικές έρευνες/εκθέσεις, εφόσον οι υπηρεσίες των Περιφερειών ή των ιδρυμάτων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν εντός 15 ημερών» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι ισχύει με τα ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Φωτίου απάντησε, μεταξύ άλλων: «Είναι τα εύκολα, που μπορούμε να πετροβολήσουμε. Το σύμφωνο συμβίωσης μπαίνει ως εκδοχή για υποψηφιότητα μόνο αναδόχων, όχι για υιοθεσία, γιατί η υιοθεσία διέπεται από τον Αστικό Κώδικα και εκεί είναι ρητή η υποχρέωση να είναι έγγαμο το ζεύγος. Αυτό που κρίνεται στις κοινωνικές έρευνες και την επιμόρφωση των γονέων, είναι η ίδια η ποιότητα των υποψήφιων γονέων, όχι το φύλο τους».