Μητσοτάκης: Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, τον ρεαλισμό

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, τον ρεαλισμό
«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, έχουμε μια αναπροσαρμογή των μέτρων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης στους πολίτες.

Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, το ρεαλισμό , ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στα όσα είπε νωρίτερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του Κινάλ Φώφη Γεννηματά και οι αρχηγοί των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης.

«Ήρθα και τοποθετήθηκα στην πρωτολογία μου, κάνοντας απόπειρα να μην διαφωνήσουμε με στοιχεία πραγματικότητας, ώστε να έχουμε ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης. Τι εισέπραξα; Από την κυρία Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στις προτάσεις του κ. Τσίπρα για τον εμβολιασμό ο κ. Μητοστάκης αντέτεινε ότι δεν επαρκούν τα εμβόλια, ενώ στην ιδέα να προμηθευτεί η Ελλάδα εμβόλια από τρίτες χώρες όπως πχ η Ρωσία απάντησε ότι ούτε από εκεί επαρκούν. « Λέτε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και μας λέτε να κάνουν εμβόλια ηλικιωμένοι, ευπαθείς και ενεργός πληθυσμός. Μα τι ωραία. Πως το σκεφτήκατε αυτό, κ. Τσίπρα; Βεβαίως και αν είχαμε τα εμβόλια, θα τα κάναμε. Το ζήτημα είναι πώς σχεδιάζουμε τους εμβολιασμούς με βάση τις προμήθειες που έχουμε. Αυτή η προτεραιοποίηση καθορίζεται από την Επιτροπή που έκρινε πως θα κινηθούμε. Αλλά δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι κακώς δεν έχουμε περισσότερα εμβόλια και να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιες χώρες πήραν από την πίσω πόρτα εμβόλια. Πηγαίνετε να το πείτε στην κυρία Μέρκελ που το έχει διαψεύσει. Αν έχει περισσότερα εμβόλια, γιατί είναι πίσω από εμάς; Πού γνωρίζετε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που έχει αγοράσει περισσότερα εμβόλια από αυτά που τους αναλογούν από την ευρωπαϊκή κατανομή;» τόνισε. Και διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ' όσα χρειαζόμαστε.

«Εισηγείστε να αγοράσουμε από την Ρωσία; Πείτε το. Ξέρετε αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από την Ρωσία; Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν. Και να θέλαμε να αγοράσουμε και να πάρουμε το ρίσκο να παρακάμψουμε την ευρωπαϊκή διαδικασία, μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες που να έκανε το ρίσκο να αξίζει και σταματώ εδώ» συμπλήρωσε.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων ότι περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα. «Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, έχουμε μια αναπροσαρμογή των μέτρων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης στους πολίτες λέγοντας ότι εάν διαπιστωθούν φαινόμενα συνωστισμού ή δεν γίνεται σωστή χρήση της ανάσας ελευθερίας που δίνεται από αυτό το σαββατοκύριακο θα υπάρχουν ανάλογες αλλαγές. «Δύο μήνες ακόμα δύσκολοι, είμαστε στην αρχή τους τέλους» τόνισε. «Αλλά έχουμε δύο σημαντικά εργαλεία, τα self test και τα εμβόλια».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αντίβαρα ελευθερίας που έχουν ένα κοινό νήμα να ανακουφίσουν την πίεση, να στρέψουν σε υπαίθριους χώρους την δράση, και να οδηγήσουν οικονομία στα πρώτα δείγματα επανεκκίνησης» το άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα και την ελευθερία διαδημοτικών μετακινήσεων από αύριο και κάθε σαββατοκύριακο. Ενώ για ειδικά για την οικονομία είπε ότι μαζί με τα 14 δισ. ευρώ στήριξης το 2021, συνολικά το ύψος της στήριξης 2020-2021 φτάνει τα 40 δισ. ευρώ.

«Από Δευτέρα ανοίγουμε το λιανεμπόριο με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, συμφώνησαν σ’ αυτό όλα τα μέλη της Επιτροπής με εξαίρεση έναν επιστήμονα. Στόχος είναι επιδημιολογικά να υπάρχει εκτόνωση στηρίζοντας την αγορά. Από το να μαζεύονται σε σπίτια χωρίς μάσκα, θα είναι καλύτερο αυτό. Υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή συμπεριφορών που είναι αναμενομένες μεν , αλλά έχουν αντίκτυπο στην διάδοση του ιού. Αμέσως μετά θα πρέπει να εξετάσουμε το άνοιγμα της εκπαίδευσης ξεκινώντας από τα Λύκεια».

Αυτή η συζήτηση είναι ευκαιρία να διαλύσουμε ψέματα και μύθους ώστε η φετινή άνοιξη να φέρει το ελληνικό καλοκαίρι τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κάποτε θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή βάση συζήτησης. Η γλώσσα των αριθμών είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνυπάρξουμε . Χωρίς έναν κοινό κώδικα κατανόησης και ερμηνείας κινδυνεύουμε είτε να υποβαθμίζουμε σοβαρές επιτυχές ή να μην αναγνωρίζουμε λάθη η υπέρβαση των οποίων θα μας κάνει καλύτερους. Η Ελλάδα στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς. Είναι μια οδυνηρή στατιστική που αποτυπώνει το πώς έχουμε χειριστεί την κρίση από την αρχή της.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση για όσους έχουν κάνει εμβόλιο και με τις δύο δόσεις.

Σε ότι αφορά τα τεστ είμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σήμερα γίνονται πολλά περισσότερα τεστ απ’ ότι δύο μήνες. Παραπάνω από τα δύο τρίτα τεστ απ’ όσα έχουν γίνει στην χώρα είναι δωρεάν.

Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας (οι απώλειες πέραν όσων σημειώνονται κάθε χρόνο, πόσους πρόσθεσε ο κόβιντ)- επίσης είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις: στο 6,6% όταν η Ιταλία έχει 24,8% Ιταλία και η Τσεχία 26,7%..

Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπρίντ. Λάθος να την αξιολογούμε με φωτογραφίες της στιγμής.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα: ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Φυσικά Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα που προσβάλει όσους παλεύουν για τον ιό. Κανείς δεν χαμογελά και δεν πανηγυρίζει όταν έχουν 8.000 νεκρούς».

Καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική όλες αναπροσάρμοσαν την τακτική τους από την αρχή της πανδημίας. Με εεαλισμό ευελιξία και επιτήρηση των πραγματικών δεδομένων . Η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά, από την μία πέτυχε την δίκαιη κατανομή, σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση. Όμως απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια και τροφοδοσία κρατών μελών. Με εμβόλια. Όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι απελπιστικά αργή. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια η τριπλάσια εμβόλια θα τα έκανε. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά θεωρώ μικρότητα μια επιχείρηση που κατά τεκμήριο δουλεύει υποδειγματικά χάρις την αυτοθυσία χιλιάδων στατιστικών υγειονομικών και το Ψηφιακής Πολιτικής να μην τυγχάνει στοιχειώδους αναγνώρισης. Δείτε πόσο καλά τα κατάφερε η Ελλάδα όταν άλλες χώρες είναι στην εποχή του χαρτιού».

Αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το ότι οι μονάδες εντατικής από 557 που παραλάβαμε είναι σήμερα 1.475 δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις οι οποίες έγιναν στο Σύστημα Υγείας δεν είναι φήμη, είναι γεγονός. Όπως και γεγονός είναι, και το ξέρετε καλά, ότι από τις 241 ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. οι 174 έχουν ήδη δεσμευτεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί σε πείσμα των ψεμάτων που κυκλοφορούν, στη δική μας πολιτική αντίληψη, όλες οι δομές νοσηλείας, δημόσιες, στρατιωτικές και ιδιωτικές, όταν χρειάζεται αποκτούν ενιαίο κέντρο και ενιαίο σκοπό. Γίνονται δηλαδή κυριολεκτικά ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Το ζήτημα της κόπωσης των πολιτών ετέθη στην ομιλία του πρωθυπουργού, προειδοποιώντας πως τα προβλήματα παραμένουν: «Οι περιορισμοί τους οποίους επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες ενός ολόκληρου χρόνου. Και αυτό μεγέθυνε την πίεση στους πολίτες οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι σχεδόν 700 διαδηλώσεις, το ρίσκο των οποίων κάποιος δέχτηκε. Ήταν και οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες παραβάσεις, από τις απλές παραλείψεις αποστολής ενός SMS μέχρι τα επιπόλαια πάρτι, τις συναντήσεις σε σπίτια. Και όλα αυτά ενώ όσο μεγαλύτερη μαζικότητα αποκτούσε αυτό το φαινόμενο τόσο εκ των πραγμάτων δυσκολότερος γινόταν και ο έλεγχός τους. Γιατί δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες, κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πράσινο πιστοποιητικό το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους της: «η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία βγήκε πρώτη μπροστά για το πράσινο πιστοποιητικό το οποίο κάποιοι λοιδόρησαν τότε και χλεύασαν και σήμερα γίνεται ευρωπαϊκή πολιτική, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο ψηφιακό αποδεικτικό στοιχείο του αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή αν κάποιος έχει κάνει αρνητικό τεστ. Είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτή για την Ευρώπη και επιτυχία για τη χώρα μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποδεχθούμε τουρίστες με ασφάλεια. Και βέβαια έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη νέα Ελλάδα, την “Ελλάδα 2.0” του μέλλοντος. Και είμαι σίγουρος, είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα, να φτάσουμε δηλαδή στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider