Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τον εμβολιασμό- Ποιες κατηγορίες να κάνουν πρώτα το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τον εμβολιασμό- Ποιες κατηγορίες να κάνουν πρώτα το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει να μην κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Οι βολές προς τον Μητσοτάκη.

Την δική του πρόταση για το ποιες κατηγορίες πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα έδωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α λέξης Τσίπρας στην πρωτομιλία του στην Βουλή στο πλαίσιο της Προ Ημερησίας συζήτηση που ζήτησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας , αφού ζήτησε από την κυβέρνηση να «εξασφαλιστούν οι απαραίτητες δόσεις ώστε να ανοίξει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό» πρότεινε να προηγηθούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

«Πώς μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί να ξεκινήσει τώρα ο εμβολιασμός αυτών των ομάδων και να μπει στην άκρη η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ή κάτι άλλο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας λέγοντας ότι «την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων 7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο», χωρίς να δώσει μια συνολική εικόνα για τους ίδιους δείκτες.

Ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης «η οποία προκρίνει τον διχασμό , την ενοχοποίηση του πολίτη, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή;».

«Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη όταν σας βλέπουν να μοιράζετε χαμόγελα και διαβεβαιώσεις ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόξευση; Ότι με ένα μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, από την Ελλάδα των χιλιάδων θανάτων στην Ελλάδα του 2.0;» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό: Από τη μια μεριά η κοινωνία, οι φορείς των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ο πραγματικός κόσμος που αγωνιά και αναζητά λύσεις. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά. Έτσι, η κυβέρνηση καταστρέφει το κεφάλαιο ζωής που είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα μια τόσο δραματική κρίση. Την εμπιστοσύνη του πολίτη».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει να μην κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ενώ υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός «τα ίδια έλεγε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν ήταν επιτυχημένη η διαχείριση, τα ίδια λέει και τώρα που η χώρα μετρά σχεδόν 8 χιλιάδες νεκρούς».

Ενώ έκανε λόγο για τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ. «1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν. Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό.

Το ίδιο και με τα εμβόλια. 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. 15 Ιανουαρίου, κ. Μητσοτάκη εσείς μας είπατε τελικά 2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο. Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000. Και σας λέει η κ. Γεννηματά ότι είμαστε 25οι στην Ευρώπη και εσείς φωνάζετε εδώ μαζί με την αδερφή σας. Ή λέτε ψέματα ή δεν σας ενημερώνουν καλά.

Τα ίδια και χειρότερα με τα περιοριστικά μέτρα. Πρώτα, μας φέρατε έξυπνα μέτρα. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο. Ποιος να σας πάρει στα σοβαρά με μια τέτοια διαχείριση; Και πώς να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις Νέας Σμύρνης όταν προσπαθείτε να επιβάλλετε την ανικανότητα με την αστυνομική βία; Πώς και ποιον θα πείσετε όταν: Στην αρχή -θυμάστε;- λέγατε ότι ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία. Αργότερα κολλούσε και τα κλείσατε. Δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Ύστερα κολλούσε και πήρατε εκτάκτως ιονιστές. Τώρα ο κ. Καραμανλής, που ακύρωσε τον δικό μας διαγωνισμό για νέα λεωφορεία, πάλι δεν κολλάει.

Τα ίδια ακριβώς κάνετε και με την οικονομία. Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο της επιστρεπτέα. Μετά έγινε κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα. Τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα. Απλά, είστε τόσο χύμα που καταλήγετε ακόμα και κάποια αυτονόητα μέτρα να τα παίρνετε με μεγάλη καθυστέρηση. Πολύ λίγα, πολύ αργά.

Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς κάνετε. Η απλή αλήθεια είναι ότι Δεν ξέρετε που πατάτε και πού βρίσκεστε. Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών. Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής.

Όταν αρχές Γενάρη, επισκέφτηκα την ΠτΔ, διατύπωσα την πρόταση που και ο διακεκριμένος καθηγητής ο κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει, σχετικά με τις πατέντες και την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων. Σας ζήτησα να λάβετε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και αν δεν ευοδωθούν να αναζητήσετε και εναλλακτικές αγορές εμβολίων. Αντί για σύσκεψη πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει τότε, επιλέξατε αντιπαράθεση στη Βουλή. Και ήρθατε εδώ να χλευάσετε τις προτάσεις μου. Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε; Έχετε μήπως κάτι να διδαχτείτε από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, που πλέον υποδέχεται και πολίτες από άλλες χώρες για να εμβολιαστούν; Ή από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού του;

Πόσοι θα είχαν σωθεί από αυτούς που χάσαμε από την αρχή του έτους αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει εμβόλια και από άλλες πηγές; Τι λύσεις αναζητήσατε; Τι προτάσεις καταθέσατε για να έχουν οι συμπολίτες μας ασφαλή και επαρκή πρόσβαση στον εμβολιασμό; Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία είναι καλύτερα από εμάς»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider