Σήμερα «πάει» στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Ναυτιλίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα «πάει» στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Ναυτιλίας

Στην Ολομέλεια εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

Στο σχέδιο νόμου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έχει καταθέσει δύο τροπολογίες για συζήτηση και ψήφιση. Η μια αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου προστίμων από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ ανά ημέρα για παραβίαση των ορίων εργασίας και ανάπαυσης ναυτικών. Η δεύτερη τροποποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4389/2016 και επανακαθορίζονται αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Μεταξύ αυτών των διατάξεων επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο του προστίμου σε έως και 15.000 ευρώ, αντί για το 1% του κύκλου εργασιών που ισχύει, που θα μπορεί να επιβάλει η Αρχή για κάθε παράβαση σε περιπτώσεις άρνησης, ή δυστροπίας ή καθυστέρησης παροχής πληροφοριών ή την παροχή ανακριβών ή ελλιπών πληροφοριών σχετικά με καταγγελίες που διερευνά η Ρ.Α.Λ.

Παράλληλα, σε επίπεδο βουλευτικών τροπολογιών, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η μια, αφορά αύξηση οργανικών θέσεων πολιτικών υπαλλήλων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η δεύτερη, αφορά την προσθήκη των μονίμων κατοίκων του δήμου Μεγαλόπολης στις περιπτώσεις της επιπλέον μοριοδότησης ( λόγω εντοπιότητας) κατά τη βαθμολόγηση του γραπτού διαγωνισμού που θα πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ κατά την ανάλογη πρόβλεψη που υπάρχει για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή «υπέρ» του νομοσχεδίου τάχθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, η ΝΔ. Επιφύλαξη για τη συζήτηση στην Ολομέλεια διατήρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ το καταψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, έχει καλέσει όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά επί συστάσεως του Ελληνικού Κράτους έρχεται για ψήφιση στην Βουλή ένα νομοθετικό κείμενο, συνεκτικό, οργανωμένο, συγκεκριμένο για να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο που αφορά τη νησιωτικότητα. Με πόρους και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, που είναι συμβατό και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο κ. Πλακιωτάκης, επίσης, έχει προαναγγείλει πως σήμερα στην Ολομέλεια θα καταθέσει νομοθετικές βελτιώσεις ικανοποιώντας πολλές από τις προτάσεις που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φορείς, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider