Προς διερευνητικές μετά τη Σύνοδο Κορυφής - Αποκλιμάκωση με χαμηλές προσδοκίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς διερευνητικές μετά τη Σύνοδο Κορυφής - Αποκλιμάκωση με χαμηλές προσδοκίες
Η Ελλάδα και η Τουρκία επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.

Για τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου πιθανολογείται πως θα δρομολογηθούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και τη μετάθεση τη Συνόδου Κορυφής ελέω κορονοϊού.

Μπορεί ο τρόπος ανακοίνωσης των διερευνητικών επαφών να μην ήταν και ο πιο…δόκιμος, το αποτέλεσμα όμως είναι σαφές: η Ελλάδα και η Τουρκία επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Βεβαίως, το πώς ανακοινώθηκε η επανέναρξη του διαλόγου δείχνει και τις…αρρυθμίες: το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λακωνική ανακοίνωση προανήγγειλε τη συνάντηση, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας και όχι του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς, δε, να γίνεται ονομαστική αναφορά στις διερευνητικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε κλειδώσει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, παρά τις συνεννοήσεις σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της Συνόδου Κορυφής για τις αρχές Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχει ως αποτέλεσμα και τη μετάθεση του ραντεβού Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το ραντεβού να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενόψει της Συνόδου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός θέσεων, με δεδομένο ότι η Κύπρος πιέζει για κυρώσεις άμεσα σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για τις συνεχείς παραβιάσεις την κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα αρκείται σε μια σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία στο λεκτικό του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου για δυνάμει παράνομες ενέργειες της στο μέλλον.

«Κλειδί» για την αποδέσμευση της διαδικασίας ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ, καθώς ως τότε η τουρκική πλευρά αναλισκόταν σε ένα παιχνίδι νεύρων, φορτώνοντας το τραπέζι με αιτήματα, προκειμένου να εκμαιεύσει ευρωπαϊκές παραχωρήσεις σε ζητήματα όπως η βίζα, η τελωνειακή ένωση ή η νέα συμφωνία για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι με γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εξηγούν στο Reader.gr ότι το γεγονός πως επαναλαμβάνονται οι διερευνητικές επαφές είναι μεν ένα στοιχείο αποκλιμάκωσης της έντασης, κατά το οποίο και η Ελλάδα κερδίζει χρόνο, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παράξει αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, από το πώς αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες τον διάλογο, έως την ετοιμότητα για ένα συνυποσχετικό που θα οδηγεί στη Χάγη. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η διαδικασία των διερευνητικών μπορεί να προσφέρει, σε αυτό το στάδιο, κυρίως καταλλαγή στο πεδίο.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider