Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ με την προκλητική Navtex της Τουρκίας στην ατζέντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ με την προκλητική Navtex της Τουρκίας στην ατζέντα
Σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση, με φόντο τη νέα Navtex της Τουρκία που προκαλεί ένταση στο Αιγαίο. Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΚΥΣΕΑ.

Τεταμένο είναι το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακοίνωση της νέας προκλητικής Navtex από την Τουρκία.

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Ταγίπ Ερντογάν «βγάζει» και πάλι το Oruc Reis στο Αιγαίο, νότια του Καστελόριζου για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Μάλιστα, το πλοίο σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis «έφθασε ήδη στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο», δήλωσε μέσω του Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.

Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το Oruc Reis έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα

«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», τόνισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κίνηση αυτή της Αγκυρας θεωρείται απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider