Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Πέμπτης, η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να γεφυρώσουν τις χρόνιες διαφορές τους και να εξετάσουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η έκδοση κορονο-ομολόγων και η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM.

Σε σχέση με τον ESM η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών θα περιστραφεί γύρω από την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κατά πόσο μπορεί να επιστρατευθεί για τη στήριξη κρατών στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup καταδείχθηκε πως όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης της επιλογής της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων, καθώς έκαστο κράτος της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση έως και 2% του ΑΕΠ του από την ECCL.

Ο Νότος θέλει τη χρήση της ECCL να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι το με ποιους όρους θα μπορεί κάποιο κράτος να κάνει χρήση της ECCL, δεδομένου ότι η Συνθήκη του ESM συνοδεύει τη σχετική πιστωτική γραμμή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θέλουν η χρήση της ECCL να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα. Οι χώρες του Βορρά θέλουν η χρήση της πιστωτικής γραμμής να γίνει με όρους.

Διχάζει το κορονο-ομόλογο

Το άλλο θέμα που θα εξετασθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η δημιουργία ενός εργαλείου κοινού χρέους, των κορονο- ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας.

Χθες εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορονο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με την επιστολή τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, Σόφι Βίλμες, Λίο Βαράντκαρ, Ξαβιέ Μπέτελ και Γιάνεζ Γιάνσα ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη. Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».

Σήμερα θα καταδειχθεί το σε ποιο βαθμό και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης έχουν την ίδια ανησυχία για τις διαστάσεις του φαινομένου και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.