Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης από τη νέα συνάντησή του με τον Μακρόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης από τη νέα συνάντησή του με τον Μακρόν
Γιατί η Αθήνα ποντάρει στη σχέση με το Παρίσι με φόντο τη Μεσόγειο και τα πλεονάσματα.

Τη συστηματοποίηση του διαύλου επικοινωνίας με τη Γαλλία φαίνεται πως επιλέγει η χώρα μας, καθώς, πέρα από τους ιστορικούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών, η κυβέρνηση Μακρόν θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο ευνοϊκά διακείμενη στη χώρα μας τόσο για τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο όσο και για τη μάχη των πλεονασμάτων που, χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίνεται στο παρασκήνιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στο Παρίσι, όπου θα δει τον Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη και θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, μετά την προηγούμενη επίσκεψη Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας-Παρισιού, πάντως, είναι ανοιχτοί παγίως. Ένα πρόσωπο αποφασιστικής σημασίας, με το οποίο έχει επικοινωνία το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Κλεμάν Μπουν. Ο κ. Μπουν, μεταξύ άλλων, είναι σε σταθερή επικοινωνία με τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη για θέματα στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημήτρη Μητρόπουλο.

Άλλωστε, η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο. Η Αθήνα βλέπει και κινήσεις έμπρακτης στήριξης από το Παρίσι, όπως η κοινή πορεία της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Στο πλαίσιο της σύσφιξης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, άλλωστε, η χώρα μας έχει υπογράψει δήλωση ενδιαφέροντος για τις φρεγάτες Belharra, η αγορά των οποίων, πάντως, έχει αρκετές δυσκολίες. Πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβά πολεμικά σκάφη, με κάθε ένα να κοστίζει περί το 1,6-1,7 δις, κόστος που φυσικά δεν μπορεί να επωμιστεί σε αυτή τη φάση το ελληνικό δημόσιο, ενώ υπό συζήτηση είναι και η διαμόρφωση του κόστους. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σε επεξεργασία διάφορες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μια αγορά δύο φρεγατών από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν είναι να αγοραστούν και να παραδοθούν τα επόμενα χρόνια, η ελληνική κίνηση θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα η συνεργασία με τη Γαλλία είναι καίρια, μιας και ο κ. Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο μόνος, ο οποίος πιέζει για μια πιο ενεργή στάση της Ε.Ε. στην εξωτερική πολιτική. Επίσης, η γαλλική Total είναι παρούσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπράξία με ΕΛ.ΠΕ. και Exxon για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει και στο σχήμα του ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει ως «εγκεφαλικά νεκρό», αλλά ποντάρει και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Το μέτωπο για τα πλεονάσματα

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, «κοιτά» στη Γαλλία και για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Στην επίσκεψη του Αυγούστου, κατ’ ιδίαν, είχε εξηγήσει με τον κ. Μακρόν τη στρατηγική του για τη διεκδίκηση της μείωσης του στόχου. Ο κ. Μακρόν είχε εμφανιστεί θετικός και για τη στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και για τον στόχο αυτόν καθ’ αυτόν. Ο πρωθυπουργός είχε στο Νταβός, το απόγευμα της Πέμπτης, συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ, ο οποίος έχει καίριο ρόλο και στο Eurogroup για το ζήτημα. Και από το Νταβός, άλλωστε, το μεγαλύτερο Οικονομικό Φόρουμ του κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση των απαιτήσεων των δανειστών μέσω της μείωσης του στόχου για τα πλεονασματα, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση φόρων και την υλοποίηση θετικών μεταρρυθμίσεων. Όπως μετέδωσε το Reader.gr, άλλωστε, η γαλλική κυβέρνηση φέρεται ανοιχτή στην προοπτική μείωσης του στόχου για τα πλεονάσματα.

Κατά πληροφορίες, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή και σε ένα ακόμα ζήτημα, ήτοι στον λεγόμενο smoothing mechanism, το ελληνικό αίτημα, δηλαδή, να μεταφέρονται στο επόμενο δημοσιονομικό έτος χρήματα που περισσεύουν από το προηγούμενο και έτσι να μειώνεται κάπως ο στόχος για το πλεόνασμα. Για παράδειγμα, από το 2019 έχουν μείνει αδιάθετα κάτι περισσότερο από 500 εκ. που δεν διατέθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα. Αν επιτευχθεί αυτό στο Eurogroup, τότε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προσμετρηθούν στο τρέχον έτος και να χαμηλώσει έστω και ελαφρώς ο δημοσιονομικός πήχης.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ήδη κλείνονται επενδυτικά ραντεβού. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μια διευρυμένη συνάντηση με αρκετούς εκπροσώπους εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είτε έχουν παρουσία στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν. Αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα 20 στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους εκπρόσωποι της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, της L’ Oreal και του ενεργειακού κολοσσού EDF.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider