Αντιστάθμισμα 50 εκατ. ευρώ για τα 5 κέντρα υποδοχής προσφύγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιστάθμισμα 50 εκατ. ευρώ για τα 5 κέντρα υποδοχής προσφύγων
Αιχμή των σημερινών ανακοινώσεων θα είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που προοδευτικά θα αντικαταστήσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίηση.

Το πού θα δημιουργηθούν τα πέντε πρώτα κλειστά κέντρα μεταναστών, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, ενώ έρχονται και οικονομικά αντισταθμίσματα για τις περιφέρειες της χώρας.

«Θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αιχμή την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που ήδη έχουν δοκιμαστεί πολύ από τη μεταναστευτική πίεση. Με έμφαση στην αποτροπή της παράνομης εισόδου, αλλά και στην ασφαλή παραμονή στη χώρα τόσο των προσφύγων όσο και εκείνων που τους φιλοξενούν». Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, ήταν μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους περιφερειάρχες της χώρας προχθές, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε και για αντισταθμιστικά ωφελήματα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση για την άρση του μεταναστευτικού βάρους.

Σήμερα, πάντως, είναι ώρα ανακοινώσεων για ορισμένες επιπλέον πτυχές του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο πεδίο του μεταναστευτικού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Όπως αναφέρει κεντρικός υπουργός που έχει εποπτεία του σχεδίου στο Reader.gr, «θα πρόκειται για την ανακοίνωση μέτρων με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν προοδευτικά και άλλα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Αιχμή των σημερινών ανακοινώσεων θα είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που προοδευτικά θα αντικαταστήσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως η Μόρια στη Λέσβο και το Βαθύ στη Σάμο που έχουν καταστεί συνώνυμα με τις χειρότερες πτυχές της ελληνικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο πρώτος γύρος των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, θα περιλαμβάνει κέντρα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο. Η συνολική δυναμικότητά τους θα είναι για πάνω από 10.000 άτομα. Προοδευτικά, θα δημιουργηθούν και άλλα, όπως στην Κρήτη (ίσως και δύο), αλλά και σε άλλες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, τα νέα κλειστά κέντρα θα είναι πλήρως λειτουργικά στους πρώτους μήνες του 2020.

Η αντικατάσταση των ΚΥΤ από κλειστά κέντρα στα νησιά πρώτης υποδοχής, όπου θα γίνονται και οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης, σημαίνει πρακτικά ότι θα συνεχιστούν και οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, προκειμένου να γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά, θα μετακινηθούν και άλλοι αιτούντες άσυλο στην επικράτεια, κατά πάσα πιθανότητα παραπάνω από τους 20.000 που είχαν προαναγγελθεί, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται πάνω από 35.000 άνθρωποι.

Κρίσιμα θα είναι και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και θα αφορούν τόσο τα νησιά πρώτης υποδοχής, όσο και περιφέρειες που υποδέχονται αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, το κονδύλι που θα δοθεί θα είναι περί τα 50 εκ. ευρώ και θα προέρχεται από το υπερπλεόνασμα που καταγράφεται για το 2019, ενώ θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή, ανάλογα με τον αριθμό αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται ανά περιφέρεια.

Τέλος, θα υπάρχουν και ανακοινώσεις για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, τόσο με περισσότερα πλωτά μέσα, όσο και με τις περίφημες «θερμικές κάμερες», κατά μήκος της ελληνικής ακτογραμμής, ώστε να εντοπίζονται άμεσα κινήσεις στα τουρκικά παράλια και να ενημερώνονται άμεσα οι τουρκικές αρχές. Με αυτό το δεδομένο, δε, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Handelsblattέσπευσε να θέσει και την Τουρκία προ των ευθυνών της, λέγοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν αντιδρούν στην ειδοποίηση, στην οποία πολλάκις προβαίνουν οι ελληνικές αρχές.

Τη διεθνή πτυχή του προσφυγικού/μεταναστευτικού θα επιδιώξει να αναδείξει στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει και τον «σκληρό» της Ευρώπης, τον Αυστριακό πρώην και, κατά τα φαινόμενα, μέλλοντα καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Σημειωτέον, στην κυβέρνηση προσβλέπουν και στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, προκειμένου να προχωρήσουν και τα σχέδια για ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με αιχμή το σχέδιο που έχει καταθέσει ο Γερμανός υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ για αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider