Προ των πυλών το νέο ασφαλιστικό - Το βασικό στοίχημα Μητσοτάκη στην οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ των πυλών το νέο ασφαλιστικό - Το βασικό στοίχημα Μητσοτάκη στην οικονομία
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον καμβά του νέου ασφαλιστικού που συμπληρώνει, μαζί με το φορολογικό, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Πλείστα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ως προς την ενταξιακή τους πορεία για την Ε.Ε, είχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Summit.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί και με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ. Και το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει το παρών στην εκκίνηση της φιλόδοξης προσπάθειας για ένα ενιαίο brand όσον αφορά τα μακεδονικά προϊόντα, το οποίο θα λειτουργεί ως κοινός παρονομαστής για τα εν λόγω προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επεφύλασσε και δύο ειδήσεις, αν και είναι λίγο πολύ γνωστές εδώ και καιρό στην οικονομική «πιάτσα»: είναι έτοιμα και σε λίγο θα πάρουν μορφή νομοσχεδίου το σχέδιο «Ηρακλής» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ που, επί της ουσίας, «ξήλωσαν» τον νόμο Κατρούγκαλου.

Το νομοθέτημα στις βασικές του γραμμές είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα που, επί της ουσίας, θα λειτουργεί ως δεύτερο φορολογικό. Άρα, οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα συνδέονται με το φορολογητέο εισόδημά τους, ούτε με τα έτη ασφάλισης. Πρακτικά, το νέο μοντέλο που αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2020 θα προσομοιάζει με τις παλιές «κλάσεις», αλλά το καινούργιο στοιχείο είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν δυνατότητα κινητικότητας. Πρακτικά, θα μπορούν να επιλέξουν «κλάση» εισφορών, στην οποία θα υπαχθούν και οι «κλάσεις» θα είναι ίδιες για όλους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης. Βεβαίως, όσο υψηλότερη ασφαλιστική κλάση επιλέξει κανείς, τόσο υψηλότερη θα είναι και η κύρια σύνταξη που θα λάβει μετά το τέλος του εργασιακού του βίου. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις «κλάσεις» που ίσχυαν προ του 2017, μιας και τότε οι ασφαλισμένοι ανέβαιναν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Ο κ. Μητσοτάκης, επί της ουσίας, προανήγγειλε ότι κερδισμένοι θα είναι οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, μιας και εκεί, πράγματι, επέρχονται σημαντικά οφέλη. Και μπορεί, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργού Εργασίας να επέρχεται μια μικρή αύξηση στην κατώτατη εισφορά (185 ευρώ έναντι 175 σήμερα), αλλά η επαναφορά των κλάσεων θα σημάνει σημαντικό όφελος για τα μεσαία εισοδήματα, ιδίως από τα 15.000 τζίρου και άνω. Την ίδια ώρα, όμως, κερδισμένοι θεωρούνται και όσοι έχουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ, λόγω της μείωσης του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, διαμηνύει ότι τα οφέλη για τους φορολογούμενους θα είναι πολλαπλά, τόσο μέσω της μείωσης των φόρων όσο και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών. Οι νέες εισφορές, δε, θα είναι πάγιες, δηλαδή δεν θα αυξομειώνονται, ανάλογα με την πορεία του κατώτατου μισθού, όπως έγινε προ μηνών, όταν η ελάχιστη εισφορά αυξήθηκε από τα 157 στα 175 ευρώ, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, κατά πληροφορίες, είναι έτοιμο και δεν είναι καθόλου απίθανο να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου. Με δεδομένη την ψήφιση του νέου φορολογικού, του προϋπολογισμού, αλλά και του ασφαλιστικού που είναι στα σκαριά, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπηρετούν μέχρι κεραίας την εκπλήρωση της βασικής προεκλογικής υπόσχεσης της ΝΔ, στη βάση της οποίας ψηφίστηκε και ο κ. Μητσοτάκης: να δώσει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider