Το δίλημμα Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους για το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δίλημμα Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους για το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός πιέζει για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό και βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός plan B για έκτακτες συνθήκες.

Όλα τα βλέμματα χθες στις Βρυξέλλες ήταν αναμφίβολα στραμμένα στη Συμφωνία Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου για την αποφυγή ενός άτακτου Brexit έστω και στο παρά πέντε. Και αυτό ήταν, αν μη τι άλλο, ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα. Επίσης, λίγο μετά την έναρξη του δείπνου των ηγετών, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, έφτασε η είδηση για την προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία, σε μια προσπάθεια να αποχωρήσουν οι Κούρδοι από την περιοχή.

Οι προαναφερθείσες ήταν δύο μείζονες πολιτικές εξελίξεις. Όμως, η Ευρώπη έχει και άλλα σημαντικά θέματα. Ένα εξ αυτών, το μεταναστευτικό, ήταν στην αιχμή της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός είχε μια στρατηγική στη Σύνοδο: να εκπέμψει στους Ευρωπαίους μήνυμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί αποτελεσματικά η Ελλάδα, αλλά να υπάρξει και ένα planBγια την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου νέου προσφυγικού ρεύματος, με δεδομένο ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραμμένες τις κεραίες τους προς τη Συρία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν και οι διμερείς επαφές του πρωθυπουργού. Πέραν της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία έχει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης είδε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τόσο τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε όσο και τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ. Δεν επρόκειτο για τυχαίες επαφές, με δεδομένο ότι είναι οι επικεφαλής των χωρών που επίσης επιβαρύνονται με προσφυγικές ροές, συνεπώς το ζητούμενο ήταν να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο, πέρα από τη στρατηγική σύμπνοια που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα και με τη Βουλγαρία, πέραν της «σταθεράς» της Κύπρου. Με άλλα λόγια, όλα τα κράτη της πρώτης γραμμής εμφανίζονται με κοινή τοποθέτηση.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης και πίσω από τις κλειστές πόρτες του δείπνου των ηγετών, στο οποίο παρενέβη, ήταν περισσότερη αλληλεγγύη και ενεργοποίηση από τα άλλα κράτη-μέλη, ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα που αυτή τη στιγμή αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη. Μάλιστα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης είχε προκαταβολικά σπεύσει να θέσει ζήτημα κυρώσεων για όσα κράτη-μέλη δεν συμμετέχουν στον διαμοιρασμό του βάρους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελάχιστη εθελοντική συμμετοχή χωρών στην κατανομή μερικών χιλιάδων ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο για να λάβει αποφάσεις. Για παράδειγμα, το νέο κοινό σύστημα ασύλου που είναι και το πραγματικά επίδικο είναι υπό συζήτηση εδώ και χρόνια και παρά την ένταση της προσφυγικής κρίσης την περίοδο 2015-2016 το αυτί ορισμένων κρατών-μελών δεν «ίδρωσε» ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θέτει και το ζήτημα της ανάγκης εναλλακτικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της κατάστασης, με ενίσχυση της Ελλάδας, αλλά και πίεση προς την Τουρκία να «κλείσει» την κάνουλα. Βάζει, όμως, στο τραπέζι και την προοπτική της επόμενης μέρας, ιδίως εφόσον υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση. Χωρίς να το λέει ρητά, ο κ. Μητσοτάκης θέτει τα κράτη-μέλη προ των ευθυνών τους, καθώς, αν δεν επιδείξουν αλληλεγγύη έγκαιρα, ίσως χρειαστεί να το κάνουν σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες το επόμενο διάστημα. Πρακτικά, ο κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του το κείμενο της Συνθήκης της Ε.Ε. και συγκεκριμένα το άρθρο 78 παρ. 3, όπου προβλέπονται έκτακτα μέτρα για ένα κράτος-μέλος, αν αντιμετωπίζει επείγουσα κατάσταση λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, κάτι που θα σημάνει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για πολλές χώρες στην Ε.Ε, εφόσον η χώρα μας το επικαλεστεί.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider