Πιο φιλόδοξους στόχους για ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση θα θέσει το νέο ΕΣΕΚ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο φιλόδοξους στόχους για ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση θα θέσει το νέο ΕΣΕΚ
Την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης θα προτείνει μεταξύ άλλων το νέο ΕΣΕΚ.

Πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης θα προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η αναθεώρηση του οποίου ξεκίνησε τυπικά την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κυβερνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα προτείνονται, το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μεσοπρόθεσμα μπορεί να φτάσει στο 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι για την ενεργειακή απόδοση, να επιταχυνθεί η «απολιγνιτοποίηση» της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική λειτουργία των εγχώριων ενεργειακών αγορών και να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακός κόμβος με ισχυρή συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το στρατηγικό πλαίσιο του ΕΣΕΚ να λειτουργήσει ως πυξίδα για τον σχεδιασμό των δράσεων στην ενέργεια και το κλίμα τόσο του κράτους, όσο και των ιδιωτών. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σύνδεση του ΕΣΕΚ με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης, όπως το “Horizon Europe” και το “Invest EU” αλλά και της Ελλάδος, όπως η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων.

Το νέο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιουνίου 2019 στο αρχικό σχέδιο -που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους- καθώς και το “European Green Deal”.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποστολή του τελικού Εθνικού Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους, αφού πρώτα λάβει δεσμευτικό χαρακτήρα μετά την έγκρισή του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider