Σημαντική συμβολή στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του Οκτωβρίου είχαν η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρου του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΔΟΥ ήταν αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 714 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο εκτιμάται, ότι συνέβαλε σημαντικά η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, η προθεσμία για την καταβολή της οποίας έληγε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, αλλά και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ.

Λόγω των capital controls έχει διευρυνθεί η χρήση του λεγομένου πλαστικού χρήματος με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η έκδοση αποδείξεων και συνακόλουθα ο ΦΠΑ που καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Η θετική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για εφέτος. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη των δαπανών και ειδικά των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Αυτές αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τις αυξήσεις των οφειλών των προηγούμενων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο ήταν 1,5 δισ. ευρώ γεγονός που οφειλόταν και στο ότι τον μήνα αυτόν έληγε η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Τα παραπάνω στοιχεία τα έχει ήδη επικαλεστεί το υπουργείο Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών για νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.