Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για τα 10 δισ. ευρώ των τραπεζών

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για τα 10 δισ. ευρώ των τραπεζών

Διορία μέχρι την άλλη εβδομάδα δίνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και να εκταμιευτεί η δόση των 10 δισ. ευρώ που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι παρενέργειες από την καθυστέρηση που έχει ήδη παρατηρηθεί στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έχουν γίνει ορατές στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πρώτη άνοιξε το βιβλίο προσφορών (book building) δεν κατάφερε ούτε τη Δευτέρα να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Οι υπόλοιπες τράπεζες διαπιστώνοντας την επιφυλακτικότητα των θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, ανέκρουσαν πρύμναν. Η Alpha Bank ενδέχεται να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών την Τετάρτη, ενώ Εurobank και Εθνική είναι άγνωστο ακόμη πότε θα προχωρήσουν στο εγχείρημα.

Η ζημιά που έχει γίνει είναι αναστρέψιμη καθώς υπάρχει ακόμη περιορισμένος χρόνος για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον περιοριστεί δραματικά και όπως εκτιμούν στελέχη των δανειστών, το Δημόσιο πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα κεφάλαια για τις τράπεζες το αργότερο εντός της επόμενης εβδομάδας. Στην αντίθετη περίπτωση το όλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης κινδυνεύει να εκτροχιαστεί με απρόβλεπτες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.

Πάντως, η δυστοκία που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για να κλείσει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης έχει ξυπνήσει μνήμες του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση κατέφυγε στην λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης (για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας) πριν ακόμη ξεκινήσει ο πρώτος έλεγχος (review) της οικονομίας στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου. Η όλη συζήτηση που γίνεται για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 3 δισ. ευρώ στην ουσία αποτελεί τις "ουρές" της συμφωνίας του καλοκαιριού. Ο κύριος όγκος των επώδυνων μεταρρυθμίσεων θα τεθεί όπως όλα δείχνουν στην πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η διαδικασία αυτή η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει περί τα τέλη του έτους - αρχές του 2016 - συμπίπτει χρονικά με ένα ορόσημο. Πρόκειται για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συμμετέχει στην παρούσα φάση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ως μέρος των θεσμών, καθώς το πρόγραμμα που έχει συνυπογράψει για την Ελλάδα λήγει το Μάρτιο του 2016. Το Μάρτιο επομένως το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει μία απόφαση για το αν θα συμμετάσχει και στο νέο πρόγραμμα των 120 δισ. ευρώ ή αν επιθυμεί να αποχωρήσει. Η όποια απόφαση, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΔΝΤ, δεν θα συνδέεται μόνο με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που πρέπει προηγουμένως να έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ) , αλλά και με την διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που η ίδια έχει συμφωνήσει τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider