Η μεταμνημονιακή επιτροπεία της Ελλάδος και το ζήτημα του χρέους ξεχώρισαν από τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντέντο προσερχόμενος στη συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική πρόοδο, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Στην ίδια βάση πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και τα υψηλά πρωτογενή πλάσματα αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβοσί ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να σχεδιασθεί με προσοχή η μετάμνημονιακή πορεία της Ελλάδος.

Αρχικά ο Επίτροπος ανέφερε πως αγωνίζεται ήδη από το 2012 για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δήλωσε πως θα είναι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα είναι η απόδειξη για την Ευρώπη πως ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας.

Ο Επίτροπος Μοσκοβοσί τόνισε δε πως θα πρέπει να σχεδιαστεί ένας κατάλληλος μηχανισμός παρακολούθησης της Ελλάδος μετά το πρόγραμμα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε από την πλευρά του πως το Eurogroup του Ιουνίου είναι κρίσιμο καταληκτικό ορόσημο. «Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις τόσο για το τι θα ακολουθήσει του τέλους του προγράμματος όσο και για το χρέος», είπε.

Ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς αρκέστηκε να δηλώσει πως πλέον η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν δύο έτη. «Μπορούμε να έχουμε πιο αισιόδοξες απόψεις για την Ελλάδα σήμερα σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε.

Τέλος, στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε προσερχόμενος του Eurogoup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια κάτι που όπως τόνισε θα επικροτήσουν οι αγορές. «Η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και αξιόπιστη», τόνισε.