Την αύξηση της φορολογίας των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να επέλεξε η κυβέρνηση.

Αν και η επιβολή νέου φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θεωρείται από παράγοντες της αγοράς μη συμβατή με την συμφωνία που έχει ο Οργανισμός με το Δημόσιο, κυβερνητικά στελέχη αντικρούουν το σχετικό ισχυρισμό.Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ και έτσι θα υπερκαλυφθεί η μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν τις κυβερνητικές πηγές. «Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφεραν.

Εντούτοις, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν με τη σειρά τους ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα είναι πρόσθετο κόστος για το παίκτη και θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι εκ μέρους των παικτών του ΟΠΑΠ.

Αναλυτές εκτιμούν πως από 2,1 δισ. ευρώ ο τζίρος του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,85 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο πλήγμα να προκύπτει από το ΚΙΝΟ το οποίο εισφέρει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στον Οργανισμό.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εξέδωσε σήμερα ανάλυση σύμφωνα με την οποία αύξηση της τιμής της στήλης του ΚΙΝΟ κατά 5 λεπτά του ευρώ δεν θα οδηγήσει σε έσοδα 205 εκατ. ευρώ, αλλά σε εισπράξεις 52 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς είναι πιθανόν να καταγραφεί πτώση της τάξης του 25% στον αριθμό των στηλών που παίζονται κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, εάν επιβληθεί ο φόρος στο ΚΙΝΟ, η δαπάνη των παικτών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όμως ο αριθμός των στηλών που θα παίζονται θα μειωθεί κατά περίπου 25%. Το ίδιο διασταλτικά θα ισχύσει για το σύνολο των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Ενδοσυνεδριακά η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 7,710 ευρώ, όταν σημείωνε πτώση 2,90%.