Στον «αέρα» βρίσκονται 480 υπό εξέλιξη έργα στους δήμους όλης της χώρας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω της μη απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς η αρμόδια Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων. Ο κ. Κορκολής υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στα έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται στον «αέρα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες των δημάρχων οι οποίες εντάθηκαν μετά την απάντηση της Επιτρόπου.

Ο κ. Στασινός, από την πλευρά του, διατύπωσε την πρόθεση του ΤΕΕ να δημιουργηθεί μια κεντρική δομή, η οποία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα μπορεί να καταρτίζει τα τεχνικά δελτία για μικρούς δήμους με κατοίκους κάτω από 5.000 καθώς και για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποδοθεί περίπου 399 εκατ. ευρώ στους δήμους για προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ