Σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και στη δομή του φορολογικού συστήματος θα επιφέρουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτη.

Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνεται η σύνδεση της χρήσης πλαστικού χρήματος με την παροχή του αφορολόγητου ορίου. Συγκεκριμένα από το νέο έτος για να κτίσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος το αφορολόγητο όριο - το ύψος του οποίου παραμένει άγνωστο - θα πρέπει να δαπανά ένα μέρος του εισοδήματός του - και αυτό δεν έχει προσδιοριστεί -  με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Από το μέτρο θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Στην ίδια βάση με το σχέδιο νόμου θα προχωρήσει η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet από το νέο έτος, προκειμένου να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις που εκδίδει κάθε επιχείρηση. 

Με τις  διαταξεις του πολυνομοσχεδίου θα προβλέπεται η επιστροφή του φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος θα είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή θα ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια. 

Ακόμη με τις ίδιες διαταξεις όσοι εισπράττουν μερίσματα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου, ήτοι σε μεταγενέστερο χρόνο σε σχέση με τους λοιπούς φορολογούμενους.

Σημαντικής οργανωτικής σημασίας είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για πλήρη  μεταφορά της αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μέρος των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ αναμένεται να αναληφθούν από την Οικονομική Αστυνομία.