Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και άλλων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ενδέχεται να ακολουθήσουν στο μέλλον.

To τελικό σχέδιο αναμένεται να καταρτιστεί σε επίπεδο συντονιστών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (ECON). Η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή.

Η πρόταση - μέχρι τώρα - περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικού Working Group, το οποίο μεταξύ άλλων θα επιδιώκει συναντήσεις ανά τρίμηνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών για τον εντοπισμό στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

Επί του θέματος ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ότι κάθε βήμα το οποίο ενισχύει τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. «Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαικό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.