Πατέλης: Πώς θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια έως 31 δισ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης: Πώς θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια έως 31 δισ. ευρώ
Τη διαδικασία και τους όρους κινητοποίησης μέσα από τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης ιδιωτικών κεφαλαίων αξίας 31 δισ. ευρώ περιέγραψε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Τη διαδικασία και τους όρους κινητοποίησης μέσα από τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης ιδιωτικών κεφαλαίων αξίας 31 δισ. ευρώ περιέγραψε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέφερε πως «η ελληνική οικονομία, όπως ξέρουμε, έχει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Οι επενδύσεις είναι περίπου οι μισές από όσες χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στη μέγιστη ανάπτυξη. Αποφασίσαμε λοιπον ότι τα δάνεια του Ελλάδα 2.0 θα πάνε για χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα ποσά είναι κολοσιαία, 13 δισ. και υπολογίζουμε ότι θα κινητοποιήσουν μέχρι 31 δισ. κεφάλαια».

Ο κ. Πατέλης εξήγησε πως υπάρχουν 3 διαφορές σε σχέση με το παρελθόν:

*Πρώτον, τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά, αλλά αποκλειστικά σε 5 συγκεκριμένους τομείς. Η επιλεξιμότητα βασίζεται στις αρχές της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη. Επιλέξιμα θα είναι δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε πράσινες και σε ψηφιακές δράσεις, που είναι και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, δράσεις που στηρίζουν την εξωστρέφεια, δηλαδή χρηματοδότηση των εξαγωγών, είτε αυτά είναι εξαγωγές αγαθών ή εξαγωγές υπηρεσιών, διότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η τέταρτη επιλέξιμη κατηγορία είναι η έρευνα και η καινοτομία, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τέλος επιλέξιμες θα είναι επενδύσεις που βασίζονται σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων για να στηρίξουμε δράσεις που οδηγούν σε οικονομίες κλίμακος.

*Δεύτερον, το κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, αλλά μόνο συγχρηματοδότηση. Δηλαδή, θα βάλει μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης και οι τράπεζες και οι επενδυτές το άλλο μισό. Η επιλογή αυτή γίνεται για να υπάρχει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν αρκετά στο δημόσιο. Δεν πρόκειται να δοθούν δωρεάν λεφτά. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα δάνεια πρέπει να τα επιστρέψουμε και σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.

*Τρίτον, τα δάνεια δεν θα τα δώσει το κράτος, αλλά οι τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η EIB και η EBRD. Το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις.

Επισήμανε επίσης ότι «μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η αξιοποίηση των δανείων θα έχει σημαντικά θετικές μακροοικονομικές επιπτώσεις, αυξάνοντας το ΑΕΠ τρεις μονάδες μεχρι το 2026 και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά ένα πέμπτο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider