«Πειρατικές» σειρές βλέπουν καθημερινά 3,4 εκατ. Έλληνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πειρατικές» σειρές βλέπουν καθημερινά 3,4 εκατ. Έλληνες

«Πειρατικές» σειρές και ταινίες βλέπουν καθημερινά 3,4 εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίες μεταφράζονται σε 1,23 δισεκατομμύρια παράνομες θεάσεις ταινιών ετησίως, και αντιστοιχούν σε απώλειες 615 εκατομμυρίων στα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου. Τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτά προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ).

Έτσι, την ώρα που για κάποιους παραμένει κραυγαλέα κλοπή, για άλλους αποτελεί απλώς έναν γρήγορο και ανέξοδο τρόπος να απολαμβάνουν πρώτοι και με διαφορά αγαπημένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και φυσικά μουσική. Ο λόγος για την διαδικτυακή πειρατεία η οποία ενώ συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, έχει μετατραπεί σε αγαπημένο χόμπυ και των Ελλήνων.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τη μελέτη με τίτλο «Οικονομικές επιπτώσεις της ψηφιακής πειρατείας στην Ελληνική Οικονομία», οι οικονομικές επιπτώσεις της ελληνικής διαδικτυακής πειρατείας είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα κατά τους τελευταίους 12μήνες, οι 3,4 εκατομμύρια παράνομες θεάσεις και μεταφορτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και σειρών που προκύπτουν οι οποίες μεταφράζονται σε 1,23 δισεκατομμύρια παράνομες θεάσεις ταινιών ετησίως, αντιστοιχούν σε απώλειες 615 εκατομμυρίων στα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Μεγάλο παρουσιάζεται το κόστος και για το κράτος το οποίο καταγράφει ετήσιες απώλειες 315 εκατομμυρίων στα έσοδα του από Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος.

Ακόμα μια συνέπεια του αυξημένου ποσοστού της διαδικτυακής πειρατείας είναι βέβαια και η μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών η οποία συνδυάζεται με αύξηση της ανεργίας και του κόστους επιδοτήσεων.

Από τις επιπτώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η μείωση της νόμιμης διαφημιστικής αγοράς, μεγάλο μέρος της οποίας κατευθύνεται σε παράνομα sites.

Κι αυτό διότι είναι σύνηθες να ανατίθεται από τον διαφημιζόμενο η εντολή διαφήμισης σε νόμιμη υπηρεσία (π.χ. Google), η προβολή όμως της διαφήμισης να γίνεται σε παράνομο site το οποίο και εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής, για το οποίο μάλιστα δεν φορολογείται.

Αξιοσημείωτες είναι όμως και οι παράπλευρες απώλειες. Η ψηφιακή πειρατεία αποτρέπει την ανάπτυξη του Video on Demand στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η αγορά του DVD να έχει καταγράψει πτώση κατά 90% την περίοδο 2010 – 2014, με ετήσιες ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η απώλεια των εσόδων των κινηματογράφων ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η ψηφιακή πειρατεία στην Ελλάδα, προκύπτει κυρίως λόγω της έλλειψης αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, των παρεμβάσεων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών που αντιτίθενται στις εντολές της δικαστικής εξουσίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Όπως τονίζει η μελέτη εάν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι παραπάνω από θετικός. Θα αυξηθεί ο τζίρος των νόμιμων επιχειρήσεων (από εισιτήρια στους κινηματογράφους, ανάπτυξη του VoD), θα ενισχυθεί η απασχόληση, θα προσελκυστούν εγχώριες και ξένες επενδύσεις σε νέες παραγωγές και θα αυξηθεί η διαφημιστική αγορά.

Επιπλέον, η πραγματική οικονομία θα ενισχυθεί κατά 615 εκατ.ευρώ με αντίστοιχα έσοδα για το κράτος 315 εκατ.ευρώ .

Μαζί με τη μελέτη της εταιρείας, αποστολή της οποίας είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των κινηματογραφικών έργων στην Ελλάδα, καταθέτει και προτάσεις για την πάταξη της ψηφιακής πειρατείας.

Ένας τρόπος καταπολέμησης του φαινομένου θα ήταν η εφαρμογή ενός νόμου που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) με τη συμμετοχή των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων αλλά και η τροποποίηση του Νόμου 2225/94. Ο τελευταίος αφορά στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που έχει περάσει από δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2014 και την ίδρυση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής αρμόδιας για τη διακοπή πρόσβασης σε
παράνομες ιστοσελίδες, βάσει κοινοτικής οδηγίας που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Ιταλία (αρχή AGCOM).

Επίσης η εφαρμογή μέτρων ώστε όλα τα sites που εμπλέκονται για την προβολή μιας διαφήμισης στο διαδίκτυο να είναι νόμιμα sites, ειδάλλως το σχετικό τιμολόγιο να θεωρείται εικονικό και να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα που προβλέπονται για την περίπτωση αυτή.

Τέλος η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των υπευθύνων για τη λειτουργία των παράνομων sites, για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής (αδήλωτα έσοδα από διαφημίσεις και συνδρομές μελών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider