Σταϊκούρας: Υπό εξέταση νέες παρεμβάσεις σε ενοίκια, αποδείξεις και Επιστρεπτέα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Υπό εξέταση νέες παρεμβάσεις σε ενοίκια, αποδείξεις και Επιστρεπτέα

Την πρόθεση η κυβέρνηση να εξετάσει πρόσθετες παρεμβάσεις στη μείωση των ενοικίων, στο ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και στους όρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετέφερε o ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Για το θέμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2 και 3 και για μία αναδρομική αλλαγή στο ποσό που θα είναι μη επιστρεπτέο, επισήμανε πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος όταν έρθει η ώρα του απολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε στην αρχή της επόμενης χρονιάς, όταν θα φανούν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2020, να εξεταστεί εκ νέου το ελάχιστο όριο του 30% στις αποδείξεις. Επισήμανε πως «θα δούμε τα στοιχεία στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα τα αξιολογήσουμε». «Προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι» πρόσθεσε, λέγοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι ανάλογα με τα στοιχεία που βλέπουμε στην πραγματική οικονομία, προσαρμόζουμε τις πολιτικές λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα, αλλά δεν θα αλλάξουμε πολιτικές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία».

Επισήμανε επίσης πως η επιδότηση 100% στα ενοίκια θα δοθεί ανεξαρτήτως του αν οι επιχειρήσεις, που σήμερα είναι επιλέξιμες (λιανεμπόριο κλπ), θα ανοίξουν το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2021. «Πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις από τα πρώτα βήματά τους» είπε και πρόσθεσε «εύχομαι οι υγειονομικές συνθήκες να είναι τέτοιες ώστε να ανοίξουν οι επιχειρήσεις». Περιέγραψε τους δικαιούχους του μέτρου μείωσης ενοικίου κατά 80% και επισήμανε πως είναι υπό εξέταση η επέκταση της διάταξης και στα νομικά πρόσωπα.

«Πάντα είμαστε έτοιμοι και για ακραία σενάρια» είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν επαρκή όπλα και για ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Περιέγραψε τα μέτρα στήριξης που υπάρχουν.

«Έχουμε την 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη διακράτηση θέσεων απασχόλησης εν μέσω πανδημίας» επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, γεγονός το οποίο συνέδεσε με τη μορφή των μέτρων στήριξης.

Επανέλαβε ότι στο εννεάμηνο είχαμε σχετική ανθεκτικότητα, με το πλήγμα να οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, ενώ έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στην ΕΕ στο πεδίο της κατανάλωσης.

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε νέες πρωτοβουλίες τον Ιανουάριο» προϊδέασε ο Υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς ο κ. Σταϊκούρας για μία νέα ρύθμιση οφειλών, είπε ότι «σήμερα δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι».

Στο πεδίο των λουκέτων είπε ότι προς προς το παρόν τα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση αλλά «ουδείς μπορεί να ξέρει την ένταση και την έκταση του προβλήματος. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι» και «η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και όχι άμεση».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider