Tο lockdown επεκτείνει τα μέτρα στήριξης – Μεγάλο στοίχημα τα Χριστούγεννα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο lockdown επεκτείνει τα μέτρα στήριξης – Μεγάλο στοίχημα τα Χριστούγεννα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν έως ότου υπάρχει εμβόλιο όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση.

Η πιθανότητα τα περιοριστικά μέτρα σε μία σειρά από κλάδους της οικονομίας να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν, πέραν της 15ης Δεκεμβρίου, αλλάζει και την ανάγκη για μέτρα στήριξης. Παράλληλα, επιτείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία, αλλά και την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.

Σήμερα αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου. Η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία που θα της δώσουν μία καλύτερη εικόνα για το πόση ήταν τελικά η αντοχή της οικονομίας στην πανδημία. Υπολογίζει προς το παρόν ύφεση 10,5% στο σύνολο του έτους, αλλά έχοντας ως δεδομένο την προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το 2ο τρίμηνο και κατά 0,5% το 1ο τρίμηνο του 2020.

Ανεξαρτήτως του τι έγινε μέχρι σήμερα, τα υγειονομικά δεδομένα πλέον διαμορφώνουν δυσμενείς προβλέψεις για το τέλος του 2020. Η εστίαση, αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό (σ.σ. που συνδέεται με τις διανυκτερεύσεις κατά την περίοδο των εορτών) δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο πως θα διαμορφωθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και αν αυτοί οι 2 κλάδοι θα μπορέσουν να «λειτουργήσουν».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν έως ότου υπάρχει εμβόλιο όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση. Αλλά και για την εστίαση άφησε να εννοηθεί ότι ίσως σε κάποιο σημείο θα μπορέσει να ανοίξει.

Στο λιανικό εμπόριο, η αρχή έγινε με τα αμιγώς εποχιακά καταστήματα που θα επαναλειτουγήσουν. Αλλά με περιορισμούς που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ξεκαθαρίζοντας ίσως και το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί σε μεγαλύτερο βαθμό το λιανικό εμπόριο.

Οι υγειονομικές συνθήκες επιδεινώνουν και το δημοσιονομικό τοπίο λόγω της ανάγκης για μέτρα στήριξης. Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει τα υφιστάμενα μέτρα για όσο χρειασθεί, ενώ εξετάζονται ειδικές προβλέψεις για τους κλάδους που ίσως τελικά να παραμείνουν «κλειστοί» ή θα πληγούν από τους περιορισμούς (και γεωγραφικούς) που θα αποφασισθεί να παραμείνουν όλο το 2020. Βασικό όπλο για την αγορά παραμένει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, σε συνδυασμό με τις Αναστολές, το πρόγραμμα Συνεργασία αλλά και με πρόβλεψη για τη παράταση των υπόλοιπων παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν κατά την εκκίνηση του 2ου lockdown.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider