Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν θα χάσει το επόμενο καλοκαίρι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν θα χάσει το επόμενο καλοκαίρι

Την αισιοδοξία του πως η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού έχει «ημερομηνία λήξης» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Αυτό που ζούμε έχει ημερομηνία λήξης. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα χρειαστούν ανάταξη μετά την πανδημία, αλλά είναι βέβαιο πως η Ευρώπη δεν θα χάσει το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στο 31ο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που ξεκίνησε τις εργασίες του το μεσημέρι της Τρίτης.

Άμεση προτεραιότητα της Ευρώπης, συνέχισε ο ίδιος, είναι «η απάντηση στην πανδημία, μια πανευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία», ενώ πρόσθεσε πως έχουν αλλάξει πάρα πολλά, σε βαθμό που κανείς δεν θα μπορούσε να το πιστέψει, τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χριστουγεννιάτικο δώρο» στην Ευρώπη οι εγκρίσεις των εμβολίων

Ερωτηθείς για το μέτωπο των εμβολίων και δη τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ριχτεί «στην κούρσα» της παραγωγής εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος.

Οι εγκρίσεις των εμβολίων θα είναι το «χριστουγεννιάτικο δώρο» της Ευρώπης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, για να εξηγήσει πως όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις των εμβολίων που «τρέχουν» οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να ληφθούν κοντά στις γιορτές, ώστε από το νέο έτος, τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα στον πληθυσμό της Ευρώπης.

Προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ατζέντας

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ατζέντας το προσεχές διάστημα και εφόσον η πανδημική κρίση καταλαγιάσει, ο κ. Σχοινάς στάθηκε στις εξής:

-Στη μετάβαση προς μια «πράσινη» Ευρώπη. Μάλιστα, τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό στοίχημα και όχι μόνο περιβαλλοντικό.

-Στην ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης.

-Στην ανάγκη για ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα, καθώς, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «είναι γνωστό πως η Ευρώπη δεν περιστοιχίζεται από φίλους».

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε πως «πλησιάζουμε σε ένα σημείο συνολικής αναθεώρησης (ένα reset) των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Θα δούμε πως θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider