Λαγκάρντ: Τα χειρότερα της κρίσης του κορονοϊού «έχουν πιθανόν περάσει»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Τα χειρότερα της κρίσης του κορονοϊού «έχουν πιθανόν περάσει»
«Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το χειρότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποιο δέος, επειδή φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έντονο κύμα», προειδοποιεί η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Την εκτίμηση πως «η Ευρωζώνη έχει πιθανόν περάσει τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού», εξέφρασε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας παράλληλα τις αρχές να προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα.

Ο τόνος της Λαγκάρντ ήταν εποικοδομητικός, ωστόσο κάλεσε τις Αρχές να αξιοποιήσουν την ανακωχή που προσφέρεται τώρα από τον ιό για να προετοιμαστούν. «Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το χειρότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποιο δέος, επειδή φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έντονο κύμα», τόνισε.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι «ανομοιόμορφη», «ατελής» και «μετασχηματιστική», με την έννοια ότι κάποιες εταιρείες σε κλάδους, όπως αυτοί των αερομεταφορών και της διασκέδασης, δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα εξέλθουν ισχυρότερες.

Η ΕΚΤ κινείται σε τροχιά να αγοράσει ομόλογα αξίας 1,3 τρισ. ευρώ και να δανείσει ένα αντίστοιχο ποσό στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια για να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης και να αποφύγει μία πιστωτική σύσφιξη. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις κρατικές εγγυήσεις σε ορισμένα δάνεια, αποφέρουν τώρα καρπούς, με τις χορηγήσεις δανείων στις εταιρείες της Ευρωζώνης να αυξάνονται τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία.

Σε μία νύξη για την πρόκληση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ είπε ότι η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας ήταν «αναλογική» ως προς την πρόκληση που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider