Σαββάκης: Το 2022 το 10% ή το 15% του ΑΕΠ να προέρχεται από την βιομηχανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαββάκης: Το 2022 το 10% ή το 15% του ΑΕΠ να προέρχεται από την βιομηχανία
«Το σήμερα είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, που βρίσκει τις βιομηχανίες και τη χώρα μας σε φάση σχετικής ανάκαμψης μετά από 9 χρόνια κρίσης», είπε ξεκινώντας ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Στην βιομηχανική ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας ήταν αφιερωμένη η συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και συντόνισε ο Αρχισυντάκτης του liberal.gr Γιώργος Φιντικάκης.

«Το σήμερα είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, που βρίσκει τις βιομηχανίες και τη χώρα μας σε φάση σχετικής ανάκαμψης μετά από 9 χρόνια κρίσης», είπε ξεκινώντας ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) προσθέτοντας ωστόσο ότι ο επιτυχημένος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας δίνει και μία αισιοδοξία αλλά και ένα καλό momentum για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. «Εκτιμώ ότι οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει της επόμενης ημέρας τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο», σημείωσε.

«Αντιμετωπίσαμε μία εναλλαγή κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία και ένα περιβάλλον όπου η χώρα πάσχιζε να ορθοποδήσει», ανέφερε ο κ. Σαββάκης, αλλά τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να αμφισβητήσουμε αυτό που ονομάζουμε «παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο» και να εντάξουμε την βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο των πολιτικών. Παράλληλα, έκανε λόγο για μία παντελή έλλειψη συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής.

Μετέφερε μάλιστα το αίτημα του ΣΒΕ για ένα ξεχωριστό υπουργείο Βιομηχανίας, που θα βοηθήσει στην άρση των κυριότερων εμποδίων. Σαν παραδείγματα έφερε τη φορολογία και το κόστος της ενέργειας σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τα μη ανταποδοτικά τέλη και τις εισφορές, και το υψηλό ασφαλιστικό, μη μισθολογικό κόστος. «Χρειάζεται βασικά ξεκάθαρος στόχος όπως για παράδειγμα ότι το 2022 το 10% ή το 15% του ΑΕΠ να προέρχεται από την βιομηχανία». Τέλος, ο κ. Σαββάκης μίλησε για την ευρωπαϊκή στρατηγική που επιμένει στην ενίσχυση της βιομηχανίας, αφού το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ παράγεται από την βιομηχανία.

Στον δικό του κλάδο αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Κεφαλάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι οργανώνεται για να συμβάλλει στην επόμενη μέρα. «Η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία στοχεύει να κρατήσει τη συνεισφορά της στο 3% του ΑΕΠ και να συνεχίσει να διατηρεί τις περίπου 100.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει σημαντικό τμήμα των εξαγωγών σε ποσοστό μέχρι 10%», υπογράμμισε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της δικαιοσύνης μιλώντας για τις διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και συγκεκριμένα την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. «Η δικαιοσύνη αποθαρρύνει τους επενδυτές παραπάνω από ότι το φορολογικό σύστημα», σημείωσε, ενώ κατέθεσε μία σειρά προτάσεων όπως να πάψει να είναι τόσο εύκολη υπόθεση η καταφυγή στο ΣτΕ ή να δημιουργηθούν ειδικά δικαστήρια με εξειδικευμένους δικαστές για να μην χρειάζεται τόσος χρόνος να μελετούν τις υποθέσεις. «Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είναι μικρή και ο διεθνής ανταγωνισμός πολύ μεγάλος, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας θέση, την τεχνογνωσία και την τόλμη όσων από εμάς βγήκαμε εκτός συνόρων, αποτελούμε θετικό παράδειγμα για το νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας», είπε κλείνοντας.

Στον όρο της «επαναβιομηχανοποίησης» στάθηκε ιδιαίτερα ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος της EFA και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Πρόκειται για μία πρόταση της Ένωσης που θα βασίζεται σε εξωστρέφεια και την τεχνητή νοημοσύνη. «Εξωστρέφεια δεν είναι μόνο οι εξαγωγές, αλλά η αύξηση της επιχειρηματικής επικράτειας με ξένες επενδύσεις», σημείωσε ενώ διευκρίνισε επίσης ότι η ψηφιοποίηση που θα στηρίξει την καινοτομία δεν αφορά το τελικό προϊόν μόνο, αλλά και την διαδικασία παραγωγής, άρα και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζημηνάς παρουσίασε συνοπτικά μερικές από τις προτάσεις των επιχειρηματιών, όπως η επιθετική επιδότηση από ευρωπαϊκά πακέτα και ΕΣΠΑ σε εταιρίες που είναι συνυφασμένες με την ψηφιοποίηση και με βάση ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης, και η δραστική μείωση των προγραμμάτων για θεωρητική έρευνα που δεν έχει σύνδεση με το τελικό προϊόν. Πρότεινε μάλιστα σχετικά να μπορεί η κάθε επιχείρηση με την βοήθεια του κράτους να επιλέγει και να δίνει την επιχορήγηση στα ερευνητικά κέντρα, ώστε να μπορεί να κρίνει αν το αποτέλεσμα είναι σωστό ή όχι.

Συγκρίνοντας τον κλάδο του τουρισμού με αυτόν της μεταποίησης, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μεταποίηση δείχνει να επηρεάζει το 1/3 της οικονομίας μας, όταν ο τουρισμός φτάνει το 20%, ενώ διατηρεί της ίδιες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι την περίοδο 2008-2018 οι εξαγωγές στον κλάδο της μεταποίηση αυξήθηκαν κατά 10 δις., ενώ η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία κατά 5 δις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider