Γεωργιάδης: 10.000 αιτήσεις για δάνεια υποβλήθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: 10.000 αιτήσεις για δάνεια υποβλήθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας
Από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν εκταμιευθεί τον πρώτο μήνα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ περίπου.

Τεράστια ήταν η ζήτηση στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς μόνο την πρώτη ημέρα, σε μόλις 7 ώρες λειτουργίας του Ταμείου, υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις με αιτούμενο ποσό δανείων 3,7 δις ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως στόχος του υπουργείου είναι όλα τα δάνεια να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει σε πρώτη φάση εγγυήσεις ύψους 1 δις. ευρώ, με δυνατότητας διπλασιασμού του ποσού της εγγύησης, χορηγώντας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας επιπλέον 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν και οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ.

«Από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν εκταμιευθεί τον πρώτο μήνα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ περίπου, όταν στο ΤΕΠΙΧ Ι είχαν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες. Δηλαδή, στο 1/9 του χρόνου έχει εκταμιευθεί 5 φορές μεγαλύτερο ποσό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός ανέφερε πως «το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μικρότερη ύφεση σ’ όλη την ευρωζώνη και μάλιστα με διαφορά (-0,9% η Ελλάδα έναντι -3,5% η ευρωζώνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2020, προ του Μαρτίου που έγινε το lockdown, η ελληνική οικονομία έτρεχε με πολύ μεγάλο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, πάνω από 2%».

«Δεν λέω ότι η χρονιά θα είναι εύκολη», παραδέχτηκε. «Προφανώς, οι τουρίστες θα είναι λιγότεροι. Λέω, όμως, να μην δημιουργούμε χειρότερη εντύπωση από την πραγματική. Για παράδειγμα, χθες, εκπρόσωπος από μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα μου είπε ότι οι μονάδες του είναι πλήρως κλεισμένες για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου» ανέφερε.

Προσκλητήριο σε κινέζους επενδυτές

Στο μεταξύ, μιλώντας σήμερα στο διαδικτυακό φόρουμ “INVEST IN GREECE 2020”, που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης της Κίνας (NDRC), μέσω του αρμόδιου φορέα του (CODA), η Belt and Road Associates και η πλατφόρμα China Go Abroad, ο Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές και τουρίστες από την Κίνα.

Ο κ. Γεωργιάδης επαναβεβαίωσε την δέσμευση της Κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων Κινέζικων εταιρειών, που έχουν δρομολογηθεί αλλά ανεστάλησαν λόγω της κρίσης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει ιδιαίτερα την προώθηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

«Στην παγκόσμια κρίση του κορονοϊού προκρίνουμε ως κοινή μας απάντηση την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και την ενδυνάμωση
της διμερούς συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να ξεπεράσουμε την
κρίση όσο το δυνατόν γρηγορότερα», επισήμανε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία «Belt and Road Initiative» καθώς και εμβληματικές Κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα όπως της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά, της State Grid στον ΑΔΜΗΕ και στο ηλιοθερμικό πάρκο «Minos» στην Κρήτη, ενώ, παράλληλα, υπενθύμισε τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας και σεβασμού μεταξύ των δύο λαών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider