Σφίγγει ο κλοιός για το παρεμπόριο – Νέες ρυθμίσεις και μέτρα ελέγχου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφίγγει ο κλοιός για το παρεμπόριο – Νέες ρυθμίσεις και μέτρα ελέγχου
Στα 1,3 δισ. ευρώ το κόστος του παρεμπορίου  εξαιρουμένων των τσιγάρων, των ποτών και της βενζίνης.

Αύξηση των ελέγχων για το παρεμπόριο, τόσο στα σημεία πώλησης όσο και στα σημεία εισόδου της χώρας, ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Στα σκαριά βρίσκεται ακόμη νομοθετική ρύθμιση που όπως είπε ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης «θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ, δύναμη, και επιχειρησιακή δυνατότητα στο συντονιστικό όργανο και ταυτόχρονα θα επιβάλει και μεγαλύτερες κυρώσεις κατά τη φάση της παραβατικής συμπεριφοράς του παραεμπορίου».

«Δεν υπάρχει κανένα άβατο στη μάχη κατά του παρεμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων κατά του παράνομου εμπορίου.

Αφορμή υπήρξε η μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Ελαιώνα Αττική. Σε μια συντονισμένη επιχείρηση την οποία ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν: 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων, 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, 1.352 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής), 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών και 60 τεμάχια συσκευασίες καπνού. Πέρα από τις κατασχέσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 11.200 ευρώ και συνελήφθησαν 15 άτομα.

«Αυτό το οποίο κάνουμε και το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να αντιληφθεί το παρεμπόριο ότι το κράτος είναι εδώ και δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης σημειώνοντας παράλληλα ότι οι έλεγχοι το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με το εξάμηνο του ’18 αυξήθηκαν περίπου κατά 400%. Τα πρόστιμα επίσης αυξήθηκαν κατά 125% και οι παραβάσεις κατά 120%.

Στα 1,3 δισ. ευρώ το κόστος του παρεμπορίου

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 197%, οι παραβάσεις κατά 147%, το ύψος των προστίμων κατά 116% και ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 653%. Σημειώνεται ότι το κόστος του παρεμπορίου στοιχίζει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 25.000.

Μόνιμα σημεία ελέγχου στις κάθετες της Εγνατίας Οδού

«Για πρώτη φορά, επιχειρούμε πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και σε άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στις πύλες εισόδου, καθώς μέσω αυτών γίνεται η διακίνηση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης.

Όπως είπε έχει αποφασιστεί αφ’ ενός να δημιουργηθούν κοινά κλιμάκια ελέγχου κι αφ’ ετέρου να τοποθετηθούν μόνιμα σημεία ελέγχου στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού. «Το πρώτο τέτοιο μόνιμο σημείο ελέγχου τοποθετείται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στον κάθετο δρόμο από Κομοτηνή προς Νυμφαία, κοντά στο συνοριακό σταθμό. Εκεί τοποθετείται μόνιμο Isobox από το οποίο υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, θα επιχειρούν και θα πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους», σημείωσε ακόμη.

Το ίδιο προγραμματίζεται και για άλλες οδούς, όπως στην περιοχή της Δράμας, κυρίως στην πύλη της Εξοχής, απ’ όπου περνούν πολλά εμπορικά οχήματα από τη γειτονική χώρα. Επίσης, έχουμε έντονη παρουσία στα λιμάνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider