Προς πώληση οδεύουν τέσσερα περιφερειακά λιμάνια – Αναζητεί συμβούλους το ΤΑΙΠΕΔ 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς πώληση οδεύουν τέσσερα περιφερειακά λιμάνια – Αναζητεί συμβούλους το ΤΑΙΠΕΔ 
Διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ. Νομοσχέδιο καταθέτει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Με τη μέθοδο της πώλησης μετοχών θα προχωρήσει η αξιοποίηση τεσσάρων από τα 10 περιφερειακά λιμάνια που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο ξεκινά διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων για τα λιμάνια που θα αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο, ενώ έχει ήδη προσλάβει συμβούλους για την αξιοποίηση των υπόλοιπων λιμανιών η οποία θα γίνει μέσω παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα λιμάνια που πιθανολογούνται προς αξιοποίηση μέσω πώλησης μετοχών είναι αυτά της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου. Όμως πηγές που μίλησαν στο insider.gr τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και όλα θα εξαρτηθούν από τις μελέτες των συμβούλων αλλά και τις… προθέσεις της αγοράς.

Αναμένεται νέο νομοσχέδιο

Για να προχωρήσει όμως η πώληση των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος προβλέπει πως στα περιφερειακά λιμάνια επιτρέπεται μόνο η παραχώρηση δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Ναυτιλίας που θα επιτρέπει και την πώληση μετοχών.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται γενικότερες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λιμένων όπως άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης, (οργανισμοί λιμένος, δημοτικά λιμενικά ταμεία, κρατικά λιμενικά ταμεία) και στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετάμε την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους διότι έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι αποδεκτό και επίσης δεν έχουμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά», ανέφερε ο υπουργός τον προηγούμενο μήνα μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιεροπλοίων Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών και συγκεκριμένα πρόκειται για τα λιμάνια: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιριών οι οποίες έχουν την διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider