Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού 15% έως το 2021

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού 15% έως το 2021
Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατατέθηκε πρόταση νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 698 ευρώ φέτος και 747 ευρώ το 2021, από 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

Πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών

Στόχος της πρότασης είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.

«Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς» τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Η στάση της ΝΔ, με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για «πολλές και καλές δουλειές» .

Από την πλευρά μας καταθέτουμε μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της», επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαβουλεύσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ αφορούσε την επόμενη 3ετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider