Έρευνα ΕΚΤ: Ισχνή ανάπτυξη την επόμενη τριετία στην Ευρωζώνη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα ΕΚΤ: Ισχνή ανάπτυξη την επόμενη τριετία στην Ευρωζώνη
Ανέφικτο το σενάριο της επίτευξης του στόχου του πληθωρισμού για την ΕΚΤ, σύμφωνα με οικομολόγους.

Σε ρηχά νερά αναμένεται να κυμανθεί η ανάπτυξη γύρω από τη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Δεν πιάνει το στόχο για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ την επόμενη τριετία

Συγκεκριμένα, οικονομολογοί που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν πως το στρατηγείο της Φρανκφούρτης δεν θα πιάσει το στόχο κοντά στο 2% για τον πληθωρισμό τουλάχιστον έως το 2022, με τις ετήσιες προβλέψεις να κάνουν λόγο για 1,2% το 2020, 1,4% το 2021 και 1,5% το 2022. Βλέποντας πιο μακροπρόθεσμα οι οικονομολόγοι αναμένουν πληθωρισμό κοντά στο 1,7% έως το 2024.

Κοντά στο 1% σταθμίζεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρά τα εκτεταμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής μέσω των αρνητικών επιτοκίων και της επαναφοράς του QE επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,1% το 2020, με μικρή επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια που θα φτάσει το 1,2% το 2021 και 1,4% το 2022. Παράλληλα, οι προβλέψεις γύρω από την απασχόληση παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά -προ κρίσης επίπεδα- στο 7,5% το 2020, 7,4% το 2021 και 7,3% το 2022.

Κριστίν Λαγκάρντ

Στη χθεσινή συνεδρίαση η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα εργαλεία από μεριάς Φρανκφούρτης αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Ευρωζώνη μπει σε ένα παρατεταμένο κύκλο επιβράδυνσης είναι πιθανό να υπάρξει νέα μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων, εξετάζοντας παράλληλα νέους τρόπους προκειμένου να αντισταθμιστεί το πλήγμα στα έσοδα του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, για πολλοστή φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στις κυβερνήσεις να στηρίξουν την νομισματική πολιτική και να σηκώσουν αυτές πλέον το βάρος της ανάπτυξης μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ που επεσήμανε στη χθεσινή συνεδρίαση η Κριστίν Λαγκάρντ θα περιλαμβάνει τομές κυρίως σε ότι αφορά τους στόχους γύρω από τον πληθωρισμό, τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, την ένταξη της πράσινης ανάπτυξης στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, και τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής και τα περιθώρια αυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider