Τι αλλάζει σε κατώτατη σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης με το νέο Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει σε κατώτατη σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης με το νέο Ασφαλιστικό
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνει το παζλ των αλλαγών που θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο στις συντάξεις, με βασικότερη εκείνη της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Σε τροχιά δομικών αλλαγών εισέρχεται το συνταξιοδοτικό από το 2020, καθώς αναμένεται να αναπροσαρμόσουν βασικά συστατικά του, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης και η κατώτατη σύνταξη.

Η ψήφιση των αλλαγών στο νέο Ασφαλιστικό θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, κατόπιν των επιταγών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όρισε ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνει το παζλ των αλλαγών που θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο στις συντάξεις, με βασικότερη εκείνη της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Το βασικό σενάριο αφορά αύξηση των ποσοστών κατά 0,20% για 15-30 έτη ασφάλισης, κατά 0,40% για 30-40 έτη ασφάλισης και κατά 0,60% για 40 έτη ασφάλισης και πάνω.

Σήμερα η αναπλήρωση στη 15ετία μόνο για το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία στο 42,80%.

Από την στιγμή που κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικά τα παραπάνω ποσοστά αναπλήρωσης, θα υπάρξουν αλλαγές οι οποίες αναμένεται να ευνοήσουν τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ορίσει ο νέος νόμος, θα προβλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις εκείνων που αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης, καθώς ήταν οι πλέον αδικημένοι του σημερινού καθεστώτος, που προέβλεπε ανταποδοτικότητα 42,80% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Στο τραπέζι των εισηγήσεων που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου έχει πέσει και η πρόταση για αύξηση του ποσού της εθνικής σύνταξης, από τα 384 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα, στα 400 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών και στα 450 ευρώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στην εθνική σύνταξη άφησε πρόσφατα και ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως η εθνική σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο θέσπισης ενός κατώτατου ορίου σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στα 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η εθνική σύνταξη, που συνιστά την κατώτατη σύνταξη για όλους από το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόµος Κατρούγκαλου, ανέρχεται σήμερα στα 384 ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον 20ετία ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider