Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά το Μάιο - Έρχονται αλλαγές σε φορολοταρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά το Μάιο - Έρχονται αλλαγές σε φορολοταρία
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό, μετά τον Μάιο του 2020, να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Στον νόμο Κατσέλη το 25% είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτά τα στοιχεία έχουμε από την ΤτΕ και το τραπεζικό σύστημα. Ένας στους τέσσερις λοιπόν μπορεί να πληρώσει και δεν πληρώνει - αυτό το κομμάτι θα πρέπει να πληρώσει. Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε σοβαρά το επόμενο διάστημα και μεθοδικά αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπλήρωτες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό, μετά τον Μάιο του 2020, να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. O κ. Σταικούρας επεσήμανε πως δέσμευση της κυβέρνησης, είναι βοηθούν τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μέσω των περαιτέρω μειώσεων φόρων από το 2020.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας αφού τόνισε ότι ένα εκατομμύριο πολίτες καλύφθηκαν από τις 120 δόσεις, σημείωσε ότι με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση καλύφθηκε ήδη το 89% του πληθυσμού και η διευκόλυνση της παρούσας κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη. «Πρώτη φορά κυβέρνηση μειώνει τον φόρο εισοδήματος» τόνισε ο υπουργός και τόνισε ότι όχι απλά δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά θα ενισχυθεί.

Για το στόχο του πλεονάσματος ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων. «Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα» ανέφερε. «Η δική μας πολιτική δεν προσπαθεί μόνο να ενισχύσει την κατανάλωση αλλά κυρίως να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ούτως ώστε να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Ο υπουργός απάντησε και στο ερώτημα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων τονίζοντας πως «θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας».

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε και άλλες αλλαγές, μέσα στον μήνα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για τη φορολοταρία. Για τα κίνητρα σύλλογής e-αποδείξεων, για το χτίσιμο του αφορολόγητου ο υπουργός ανέφερε ότι μελετώνται κίνητρα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες, προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή. «Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και κίνητρα σε είδος».

Για το σχέδιο« Ηρακλής», τόνισε ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την 4η αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider