Ντράγκι: Θετική εμπειρία για την Ευρωζώνη τα αρνητικά επιτόκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Θετική εμπειρία για την Ευρωζώνη τα αρνητικά επιτόκια
Ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ προειδοποίησε πως οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη παραμένουν.

Για παρατεταμένη «αδυναμία» της οικονομίας της Ευρωζώνης προειδοποίησε ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία του ομιλία.

Λίγες ημέρες πριν τη λήξη της οκταετούς θητείας του, ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν για την Ευρωζώνη, ενώ οι μεγαλύτεροι εξ αυτών αφορούν στο γεωπολιτικό πεδίο και την απειλή του προστατευτισμού.

Ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, εκτίμησε πως «θετική εμπειρία» για την Ευρωζώνη τα αρνητικά επιτόκια. «Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

«Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μετριοπαθής, αλλά θα κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς», συμπλήρωσε ο Ντράγκι.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 1,1% το 2019 και 1,2% το 2020, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει διαμόρφωσή του στο 1,2% φέτος και στο 1% την επόμενη χρονιά.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίασή του, σήμερα Πέμπτη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι:

- το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει στο 0,00%

- το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνει στο 0,25%

- το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει στο -0,50%

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%, κηρύσσοντας παράλληλα την επανεκκίνηση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) με αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου. Τα μέτρα αυτά ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider