Αντίστροφη μέτρηση για το «αντίο» του Μάριο Ντράγκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το «αντίο» του Μάριο Ντράγκι
Σήμερα η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μάριο Ντράγκι.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «αντίο» του Μάριο Ντράγκι. Σήμερα, ο Ιταλός τραπεζίτης δίνει το παρών στην τελευταία συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τη θέση του επικεφαλής, καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η οκταετής θητεία του και παραδίδει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου, η οποία, χωρίς καμία αμφιβολία, θα έχει έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%, κηρύσσοντας παράλληλα την επανεκκίνηση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) με αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου. Τα μέτρα αυτά ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

O Μάριο Ντράγκι μπορεί να έσωσε το ευρώ, αλλά αφήνει την ΕΚΤ πιο διχασμένη από ποτέ, εκτιμούν, στο μεταξύ, οι αναλυτές, επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό της οκταετούς θητείας του απερχόμενου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο «Super Mario» θα μείνει στην ιστορία για την περίφημη φράση του, τον Ιούλιο του 2012, στην κορύφωση της κρίσης, πώς θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» (whatever it takes) για να σώσει το ευρώ. Αυτή η φράση εξασφαλίζει ένα βαρύ κληροδότημα στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Καθώς όμως ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΚΤ και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, εγείρονται ολοένα και περισσότερα ερωτήματα αναφορικά με τον έργο του. «Απέδωσαν καρπούς τα εργαλεία της ΕΚΤ που αξιοποιήθηκαν στη διάρκεια της θητείας του Ντράγκι;», διερωτάται το CNBC.

«Ειρωνικό μεν, αληθινό δε. Το τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ συμπίπτει με μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ενίσχυση των προβληματισμών για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Οι προβληματισμοί αυτοί αυξάνουν τις εκκλήσεις για πιο ενεργό ρόλο των δημοσιονομικών πολιτικών», σχολιάζει, μιλώντας στο CNBC, η Silvia Dall’Angelo, οικονομολόγος της Hermes Investments.

«Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντράγκι στις 12 Σεπτεμβρίου έχουν διχάσει την ΕΚΤ», παραδέχεται από την πλευρά του ο Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg bank. «Για να είναι αποτελεσματικό το έργο της ΕΚΤ προσεχώς, η Λαγκάρντ, μόλις αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να ρίξει τους τόνους και να γεφυρώσει το χάσμα που έχει προκύψει», προσθέτει.

«Καθώς ο Ντράγκι φεύγει, το ευρωπαϊκό project χάνει έναν από τους πρωταθλητές του. Πλέον η αποστολή για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης καθίσταται όλο και πιο δύσκολη», σχολιάζει η Dall’Angelo.

«Η περίφημη δέσμευση του Ντράγκι για το ‘whatever it takes’ ειπώθηκε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το ευρώ, ωστόσο η ΕΚΤ δεν είχε πραγματικά εργαλεία να στηρίξει μια τέτοια δέσμευση», σημειώνει ο Constantine Fraser, αναλυτής της TS Lombard, κληθείς να σχολιάσει το «κληροδότημα» του Ιταλού τραπεζίτη στην ΕΚΤ. «Εάν οι πολιτικοί είχαν το ταλέντο που επέδειξε ο Ντράγκι ως κεντρικός τραπεζίτης, η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα», δεν διστάζει να τονίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider