Στο Eurogroup του Ελσίνκι το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Eurogroup του Ελσίνκι το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο Eurogroup της Παρασκευής.

Επί τάπητος θα θέσει το θέμα της ταχύτερης αποπληρωμής του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Ελσίνκι.

Ο κ. Σταϊκούρας θα ενημερώσει για το σχετικό αίτημα τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και θα αποστείλει επιστολές- αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF. Ολόκληρη η διαδικασία (που στο τέλος θα λάβει την έγκριση του Eurogroup) αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 μήνες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ μίλησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

«Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας πως το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», είπε και πρόσθεσε πως από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, «θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider