Σχέδιο μείωσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο μείωσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ
Εάν η διεθνής οικονομία εισέρθει σε μια φάση παρατεταμένης μεταβλητότητας αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποχώρηση θεσμικών κεφαλαίων από τα ελληνικά χρεόγραφα και ειδικά από εκείνα βραχυχρόνιας διάρκειας.

Μπορεί για φέτος το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει υπερκαλυφθεί και να υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ακόμα και έως το 2023, αλλά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τη διεθνή οικονομία προβληματίζουν.

Εφόσον η διεθνής οικονομία εισέρθει σε μια φάση παρατεταμένης μεταβλητότητας αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποχώρηση θεσμικών κεφαλαίων από τα ελληνικά χρεόγραφα και ειδικά από εκείνα βραχυχρόνιας διάρκειας.

Ήδη πληροφορίες φέρουν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να εξετάζει να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Σήμερα το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 15,2 δισ. ευρώ και από αυτά μόλις το 1/3 είναι σε ελληνικά χέρια. Συγκεκριμένα, από τα 15,2 δισ. ευρώ περισσότερα από 9 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών.

Αυτοί οι επενδυτές έχουν δείξει μεγάλη όρεξη για τα ελληνικά χρεόγραφα που δίνουν υψηλές αποδόσεις με σχετικά χαμηλό ρίσκο, παρότι η πιστοληπτική ικανότητα απέχει ακόμα τρία έως τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό καταδείχθηκε χθες κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε 625 εκατ. ευρώ, οι προσφορές οι οποίες υπεβλήθησαν έφτασαν τα 993 εκατ. ευρώ και τελικά αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ με απόδοση μόλις 0,095%. Στην ακριβώς προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 10 Ιουλίου, η απόδοση ήταν στο 0,23% και έναν χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2018, στο 0,65%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider