Γιατί η Λαγκάρντ προκαλεί ρίγη ανακούφισης στη Φρανκφούρτη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Λαγκάρντ προκαλεί ρίγη ανακούφισης στη Φρανκφούρτη
Εγχώριες εποπτικές πηγές επιβεβαιώνουν στο insider.gr ότι η επιλογή της Γαλλίδας σιδηράς κυρίας για την ΕΚΤ αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη.

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ ως διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ανάσα ανακούφισης που αποκλείστηκε το κατεξοχήν «γεράκι» της Ευρωζώνης, Γενς Βάιντμαν. Η Γαλλίδα σιδηρά κυρία, όμως, είναι πολύ περισσότερα από αυτό.

Ως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη, μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, η Λαγκάρντ έχει σφραγίσει με την ισχυρή προσωπικότητα και την ηγετική της φυσιογνωμία μια σειρά από κατεξοχήν ανδροκρατούμενα αξιώματα, όπως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αλλά, πολύ περισσότερο, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Την τελευταία δεκαετία, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές πολιτικές της Ευρώπης και διεθνώς -αλλά ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα ως επικεφαλής του πιο σκληρού δανειστή που ήταν, κατά πολλούς, και ο πλέον πραγματιστής. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι οικονομολόγος, ούτε έχει διατελέσει σε κορυφαίο αξίωμα κεντρικής τράπεζας. Στην κούρσα για το κορυφαίο αξίωμα της Ευρωζώνης δεν ήταν φαβορί και από τους οικονομολόγους του Bloomberg μόλις ένας είχε προβλέψει ότι θα πάρει τελικώς τη θέση.

Τι είναι, όμως, αυτό που καθησυχάζει τις αγορές;

Καταρχάς, ότι δεν πήρε το θέση ο Βάιντμαν. «Στην είδηση και μόνο ότι μετακομίζει στον πύργο της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, το ευρώ θα έκανε άλμα εν αναμονή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής την οποία υποστηρίζει σθεναρά όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρουν στο insider.gr πηγές της Φρανκφούρτης.

Ακόμη και αν ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έκανε στροφή 180 μοιρών στη νέα του θέση, θα δυσκολευόταν να πείσει τις αγορές ότι «μπορεί να αλλάξει», μετά από πολυετή εκστρατεία κατά της ποσοτικής χαλάρωσης και των υποστηρικτικών μέτρων νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε ο Ντράγκι με αποκορύφωμα το «whatever it takes». «Η ασυνέπεια μεταξύ του πριν και του μετά θα ήταν τεράστια και ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ θα βάλλονταν από τα ΜΜΕ καθημερινά εάν υποστήριζε όσα πολεμούσε με σθένος τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για το γόητρο της ΕΚΤ ως πυλώνας σταθερότητας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Λαγκάρντ, αντιθέτως, έχει εξήρει την αποφασιστική νομισματική πολιτική του Ντράγκι που υπερέβη τα εσκαμμένα ανοίγοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητας για να αποτρέψει τα χειρότερα στην Ευρωζώνη στην πρόσφατη κρίση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, οι επενδυτές αναμένεται να θεωρήσουν ότι η Λαγκάρντ, ως «μαχήτρια της κρίσης» και η ίδια, θα ενστερνιστεί τις θέσεις του Ιταλού τραπεζίτη ότι ίσως χρειαστεί να επιστρέψουμε σύντομα σε πολιτικές μείωσης των επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων.

Όσον αφορά στις ειδικές γνώσεις κεντρικής τραπεζικής που δεν κατέχει η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, αυτό δεν εμπνέει καμία ανησυχία στη Φρανκφούρτη. Η ίδια έχει αποδείξει ότι είναι πραγματίστρια και εξετάζει με προσοχή τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, πολύ θεωρούν ότι ο ρόλος του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν θα ενισχυθεί σημαντικά στο πλευρό της Λαγκάρντ.

Εγχώριες εποπτικές πηγές επιβεβαιώνουν, μάλιστα, στο insider.gr ότι η επιλογή της για την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider