Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΛΕΠΕΤΕ - Νέες δικαστικές περιπέτειες προαναγγέλλει η Εθνική

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΛΕΠΕΤΕ - Νέες δικαστικές περιπέτειες προαναγγέλλει η Εθνική
«Στον αέρα» βρίσκονται 17.000 εγκλωβισμένοι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, καθώς την ίδια στιγμή που ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία που τους οδηγεί στο ΕΤΕΑΕΠ, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της.

«Στον αέρα» βρίσκονται 17.000 εγκλωβισμένοι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, καθώς την ίδια στιγμή που ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που τους οδηγεί στο ΕΤΕΑΕΠ, η τράπεζα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της.

Οι συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής που είναι απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, φαίνεται πως θα μπουν σε νέες περιπέτειες, καθώς σύμφωνα με την τράπεζα «η ρύθμιση εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους».

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), προβλέπει :

- Αναδρομική ένταξη από τον Ιανουάριο του 2019 στο ενιαίο επικουρικό υπερταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να λάβουν από εκεί επικουρική

- Επανυπολογισμό της επικουρικής τους σύνταξης με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο από τον γενικό συντελεστή του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%). Ο νέος τύπος καταλήγει σε μια παροχή η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής.

- Καταβολή από την ΕΤΕ του 1/5 των συντάξεων του 2018 στο νέο επανυπολογισμένο ύψος τους μέχρι 31 Αυγούστου φέτος, ενώ τα υπόλοιπα 4/5 το αργότερο μέχρι 31/12/2020. Από 1/1/2019 η ΕτΕ καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές επικούρησης και επιπλέον 40 εκατομμύρια ετησίως για μια 5ετία (2019-2023). Από το 2024 ο επιπλέον πόρος καθορίζεται από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

- Οι 4.000 ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα πάρουν επικουρική με τον γενικό τύπο του ΕΤΕΑΕΠ (ετήσια αναπλήρωση 0,45% για τα έτη έως το 2014 και σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τα έτη από το 2015 και μετά).

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία ανάμεσα σε υπουργείο και διοίκηση της τράπεζας ήταν να διατυπωθεί η τροπολογία με τρόπο που να φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσό θα καταβαλλόταν ως ασφαλιστική εισφορά των εν ενεργεία δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ και όχι ως συμμετοχή της ΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider