«Ανάσα» για 17.500 συνταξιούχους της Εθνικής - Εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάσα» για 17.500 συνταξιούχους της Εθνικής - Εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ
Προκειμένου να απεγκλωβιστούν, οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ εντάσσονται στο δημόσιο επικουρικό υπερταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) ώστε να λαμβάνουν από εκεί την επικουρική τους.

Τροπολογία για τους 17.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την επικουρική σύνταξή τους λόγω της εμπλοκής που επικρατεί στο ΛΕΠΕΤΕ, κατέθεσε πριν λίγο στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) έπαψε να δίνει σύνταξη εδώ και 1,5 χρόνο, με αποτέλεσμα οι 17.500 συνταξιούχοι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι.

Προκειμένου να απεγκλωβιστούν, οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ εντάσσονται στο δημόσιο επικουρικό υπερταμείο (ΕΤΕΑΕΠ), ώστε να λαμβάνουν από εκεί την επικουρική τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό τμήμα των καταβαλλομένων συντάξεων θα χρηματοδοτείται από τους πόρους του ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο η Εθνική οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης (3,5% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζόμενου συν 3,5% εργοδοτική εισφορά) τις οποίες επί χρόνια δεν κατάβαλε λόγω ΛΕΠΕΤΕ.

Επίσης η Εθνική - που κατέβαλλε στον ΛΕΠΕΤΕ πέραν του 3,5% της εργοδοτικής εισφοράς και ένα επιπλέον 6% - έχει δεχτεί να καταβάλλει μικρότερο ποσό ετησίως, που θα ανέρχεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως σημείωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος «αυτό που συνέβη με το ΛΕΠΕΤΕ, είναι ακριβώς το παράδειγμα ως προς την πρόταση της ΝΔ που θέλει να διχοτομήσει τους ασφαλισμένους. Οι νέοι να πηγαίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση και οι παλιοί να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης».

«Θα συμβεί ό,τι συμβαίνει και στην Εθνική τράπεζα. Οι άνθρωποι δεν παίρνουν σύνταξη. Θα προκύψει ένα κόστος 52 δις ευρώ,για τη μετάβαση σε αυτό το σχήμα που σχεδιάζει η ΝΔ να επιβάλει αν έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας»,συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι για τη διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της Εθνικής τράπεζας, έχει γίνει μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η Εθνική τράπεζα θα καταβάλλει συμμετοχή με ποσό ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider