Σενάρια για νέο επίδομα με τη μορφή 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια για νέο επίδομα με τη μορφή 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού
Το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με τη μορφή 13ης σύνταξης, ή 13ου μισθού αφήνουν ανοικτό κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με τη μορφή 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού αφήνουν ανοικτό κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο του πακέτου θετικών παρεμβάσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας 2019.

Πέραν των φορολογικών ελαφρύνσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει «ρίξει στο τραπέζι» μια σειρά από προσωρινά μέτρα, όπως η καταβολή του νέου επιδόματος σε συνταξιούχους ή σε εργαζόμενους του Δημοσίου.

Φυσικά η έγκρισή του εξαρτάται όχι μόνο από τον δημοσιονομικό χώρο (που έχει βρεθεί) αλλά και από τις διαθέσεις των δανειστών που είναι παραδοσιακά επιφυλακτικοί απέναντι σε μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών το τριήμερο 6-8 Μαΐου που θα βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης, ενώ θα ακολουθήσουν οι οριστικές ανακοινώσεις δια στόματος Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με το ζήτημα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε την Παρασκευή ότι «πέραν του δημοσιονομικού χώρου που είχαμε προβλέψει για το 2019, τον οποίο εκμεταλλευτήκαμε με τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ήδη υλοποιήθηκαν, διαμορφώνεται ένα επιπλέον πεδίο δημοσιονομικού χώρου».

Ενισχύοντας τα σενάρια των παροχών, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε πως σε αυτό το πεδίο, που εκτιμούμε ότι φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ έως το 2022, εξετάζουμε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, ενώ τόνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους, καθώς η ίδια η υπουργός Εργασίας έχει παραδεχτεί σε πρόσφατες δηλώσεις της πως υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ του Ιουνίου 2015 έως το νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), εντός του οποίου τίθεται θέμα επιστροφής παράνομων μειώσεων στις συντάξεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για αναδρομικές οφειλές 9 ή 10 μηνών, οι οποίες πιθανότατα αφορούν τις μειώσεις των Νόμων 4093 και 4051 σε 1,4 εκατ συνταξιούχους, με κύρια σύνταξη άνω των 1 000 ευρώ, ή με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1 000 ευρώ.

Τη Δευτέρα πάντως έρχεται στη Βουλή η πρώτη δέσμη θετικών μέτρων της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider