«Ανοιχτός» ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. στο Eurogroup

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοιχτός» ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. στο Eurogroup
Περαιτέρω βελτιώσεις στην προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να περάσουν μέσω του πτωχευτικού κώδικα που θα αναμορφωθούν εντός του έτους, αναφέρουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές.

Την εκτίμηση ότι δεν «κινδυνεύει» η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής 5 Απριλίου εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές στο insider.gr.

Παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ο νόμος για την πρώτη κατοικία δεν ικανοποιεί τους Θεσμούς, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στη δευτερογενή νομοθεσία και ότι η Γερμανία αναμένεται να μην τηρήσει τη συνήθη «σκληρή» στάση της στην άτυπη συνεδρίαση στο Βουκουρέστι.

Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ενσωματωθούν οριστικά στο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα αναμορφωθεί εντός του έτους. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νέος Νόμος Κατσέλη εκπνέει στο τέλος του 2019», σημειώνουν οι πηγές του insider.gr και αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο νέας μείωσης της περιμέτρου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Κύριο μέλημα των Θεσμών είναι ο πτωχευτικός κώδικας, στον οποίο θα ενταχθεί και η διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να λειτουργεί αποτελεσματικά και άρτια, χωρίς αδυναμίες που θα επιτρέπουν την ασυλία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε κάθε ευκαιρία, οι δανειστές τονίζουν την ανάγκη να βελτιωθεί η κουλτούρα πληρωμών στη χώρα, την οποία έχει υπονομεύσει σοβαρά ο Νόμος Κατσέλη που δημιούργησε ουρά 160.000 δανειοληπτών που απολαμβάνουν προστασία άνευ όρων.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, από αυτούς τους «προστατευμένους» οφειλέτες, οι 50.000 είναι επιλέξιμοι για επιδότηση βάσει του νέου νόμου και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι από αυτούς θα αφήσουν την ασφάλεια της προστασίας που απολαμβάνουν αναμένοντας το δικαστήριο ή θα μεταπηδήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, πάντως, ότι οι μισοί εξ αυτών αναμένεται να κάνουν το βήμα, ήτοι 25.000, μειώνοντας αυτομάτως την «ουρά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider