«Πραγματικούς» επενδυτές προσελκύει η ελληνική Χρυσή Βίζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πραγματικούς» επενδυτές προσελκύει η ελληνική Χρυσή Βίζα
Η σχεδιαζόμενη διεύρυνση του προγράμματος σε κινητές αξίες επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αξιόπιστους επενδυτές και όχι για οπορτουνιστές, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.

Πολύ περισσότερα χρήματα επενδύουν στην Ελλάδα όσοι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν Χρυσή Βίζα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» για παράνομες δραστηριότητες, αλλά η χώρα συνιστά πραγματικό επενδυτικό προορισμό.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια σε συνεργασία με την οργάνωση Global Witness. «Στην Ελλάδα, απόκτηση της άδειας διαμονής δεν είναι πάντα ο πρωταρχικός στόχος, αλλά απλώς ένα παράπλευρο όφελος μιας επένδυσης που θεωρείται καθαυτή κερδοφόρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε ότι η διεύρυνση του προγράμματος κινήτρων και σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, έναντι σημαντικά υψηλότερου ποσού επένδυσης, αυτό αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αξιόπιστους επενδυτές και όχι για οπορτουνιστές.

«Θωρακισμένη» η ελληνική χρυσή βίζα

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το ελληνικό νομικό πλαίσιο του «προγράμματος χρυσής βίζας» θέτει εν πολλοίς τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την πρόληψη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στα πρότυπα του σχετικού δικαίου της ΕΕ, όπως για παράδειγμα:

• Όλα τα προς επένδυση χρηματικά ποσά πρέπει να περάσουν από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να διενεργηθεί η απαιτούμενη δέουσα επιμέλεια στους αιτούντες επενδυτές, όπως η ακεραιότητά τους, η πηγή του πλούτου τους και των συγκεκριμένων κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για την επένδυση.
• Δεν επιτρέπονται συναλλαγές σε μετρητά.
• «Θεματοφύλακες», όπως δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, έχουν καθήκον αναφοράς περιπτώσεων υπόπτων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Χρειάζονται βελτιώσεις

Η ΔΔ αναφέρει, πάντως, ότι απαιτείται ενίσχυση του ισχύοντος ελληνικού νομικού πλαισίου, αλλά και στενότερη εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για την διασφάλιση της διενέργειας συστηματικών και ενδελεχών ελέγχων δέουσας επιμέλειας στους αιτούντες επενδυτές, ιδίως μετά την αποκάλυψη υποθέσεων όπως το carousel και οι συναλλαγές με POS. «Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα, αλλά για ένα πανευρωπαϊκό θέμα, που ελλοχεύει κινδύνους και απαιτεί λύσεις σε επίπεδο ΕΕ», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς καλωσορίζει την πρόσφατη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλεί την ΕΕ να καταστεί η κινητήριος δύναμη των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider