Ηandelsblatt: Μια νέα ανακεφαλαιοποίηση φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηandelsblatt: Μια νέα ανακεφαλαιοποίηση φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες
Στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt

Τη λύση σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα για την Ελλάδα καλείται να βρει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ηandelsblatt. «Την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση του ή την πιθανότητα να "στραγγίξουν" οι καταθέσεις σε μια περίοδο που τα κόκκινα δάνεια βαραίνουν αισθητά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Αναφερθείσα στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στις επιδιώξεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως «τα capital controls ήταν η ζώνη ασφαλείας που έσωσε τις ελληνικές τράπεζες από την καταστροφή το καλοκαίρι του 2015. Τη νύχτα της 27ης προς την 28η Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έκλεισε την κάνουλα» των χρημάτων στους Έλληνες. Οι τράπεζες κατέβασαν ρολά για τρεις εβδομάδες και στα ΑΤΜ υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 60 ευρώ την ημέρα για κάθε καταθέση» υπεθυμίζει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

«Ο Πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επέβαλαν περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών για να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεωκοπία. Φοβούμενοι την επιστροφή στη δραχμή οι Έλληνες πολίτες είχαν αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις τους».

«Καθώς η Ελλάδα ολοκλήρωσε τυπικά τα προγράμματα στήριξης ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς με σκοπό να κερδίσει πόντους κατά την προεκλογική περίοδο. Θα ήταν μια κίνηση που ταιριάζει στο αφήγημά του, ότι δηλαδή οδήγησε τη χώρα στην κανονικότητα. Ωστόσο οι τράπεζες προειδοποιούν για βιαστικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα deja vu του 2015».

Οι επιχειρήσεις ζητούν περαιτέρω χαλάρωση

Οι επιχειρήσεις επιθυμούν σίγουρα περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων αφού οι μεγάλες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και από το Υπουργείο Οικονομικών - μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Ο αντίλογος των τραπεζών όμως είναι ότι η άρση των περιορισμών θα έδινε την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό».

«Η ανησυχία είναι εύλογη αν σκεφτεί κανείς πως κατά την πολυετή κρίση της χώρας οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους - από 237,5 δισ. ευρώ στα μέσα του 2009 - ένα χρόνο πριν την κρίση - σε μόλις 122,2 δισ. ευρώ το 2015. Παρότι σήμερα έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τα 134,5 δισ. ευρώ, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι Έλληνες εξακολουθούν έχουν περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε θυρίδες» συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«Ως αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους. Σχεδόν το 47% του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για αξιώσεις ύψους 85 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 27 δισεκατομμύρια αφορούν στεγαστικά δάνεια».

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έκρουσε τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, υποραμμίζοντας ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές μέσα στην κρίση, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια αν σκεφτεί κανείς ότι οι μετοχές τους έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.

Αν το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί κανείς δεν γνωρίζει από που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Ωστόσο η πιθανότητα να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών αμφισβητείται. Θα μπορούσαν βέβαια οι Ευρωπαϊοι εταίροι της Ελλάδας να χορηγήσουν στην χώρα νέες ενισχύσει. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in ή να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider